Home Reality in security Kaspersky voorspelt privacyproblemen in metaverse in 2023

Kaspersky voorspelt privacyproblemen in metaverse in 2023

door Anne van den Berg

In de lijst met privacyproblemen en cyberdreigingen van cybersecurityleverancier Kaspersky voor 2023 neemt de metaverse een aanzienlijke plek in. Zo maken de onderzoekers zich zorgen over de hoeveelheid data die leveranciers verzamelen met VR-headsets. Maar er zijn ook zorgen over de universaliteit van de metaverse, waardoor complexe conflicten ontstaan tussen wet- en regelgeving en het melden van datalekken.

In hun privacytrends voor 2023 zegt Kaspersky zich zorgen te maken over metaverseprivacy. Vooral VR-headsets zijn reden tot zorg: één van de nieuwste VR-headsets heeft vier camera’s aan de voorkant, drie camera’s op elke controller en meerdere camera’s om ogen en gezichtsuitdrukkingen te volgen. Dit creëert een ‘nachtmerriescenario’ waarin verkopers diep inzicht kunnen krijgen in bijvoorbeeld het interieur van een huis en emotionele reacties kunnen volgen.

Zorgen over de smartphone

Maar tegelijkertijd vraagt Kaspersky zich af of smartphones en IoT-apparaten niet al te invasief zijn. Ze schrijven: “De hoeveelheid gegevens die we genereren door alleen girale betalingen te gebruiken en overdag een mobiele telefoon bij je te hebben, is voldoende om de meest gevoelige conclusies te trekken. Slimme apparaten voor thuisgebruik, slimme steden met alomtegenwoordige videobewaking, auto’s die zijn uitgerust met meerdere camera’s en verdere acceptatie van IoT, evenals de voortdurende digitalisering van diensten, zorgen ervoor dat persoonlijke privacy, althans in steden, tot het verleden behoort.”

Alsof deze privacykwestie al niet zorgwekkend genoeg is, identificeerde Kaspersky vier andere privacytrends voor 2023:

  • Balkanisering van internet leidt tot meer divers (en gelokaliseerd) gedrag;
  • Smartphones vervangen meer papieren documenten;
  • Bedrijven bestrijden de menselijke factor in cyberbeveiliging om bedreigingen van binnenuit te beteugelen en social engineering om gebruikersgegevens te beschermen;
  • Wanhopig om datalekken te stoppen, verzekeren steeds meer mensen zich.

Kaspersky: metaverse ook onderdeel van19 cyberdreigingen

Naast privacydreigingen identificeerde Kaspersky ook cyberdreigingen, waarbij ook de metaverse een belangrijke rol speelt. Dit komt vooral doordat er een gebrek is aan regulering en moderatieregels. Virtueel misbruik en aanranding komen volgens Kaspersky ook voor in de metaverses. Zo rapporteren ze over gevallen van verkrachting en misbruik van avatars, ondanks de inspanningen om een beschermingsmechanisme in te bouwen in metaverses.

Maar ook de universaliteit van de metaverse geeft aanleiding tot bezorgdheid, aangezien de metaverse niet kan voldoen aan regionale gegevensbeschermingswetten, zoals de AVG. Dit kan leiden tot complexe tegenstrijdigheden tussen de vereisten van de regelgeving met betrekking tot de melding van datalekken. Hoewel de metaverse momenteel beperkt is tot een paar ruimtes en een paar industriële en zakelijke use cases, is de trend volgens Kaspersky beangstigend.

Vind hier het rapport over privacyvoorspellingen: https://securelist.com/privacy-predictions-2023/108068/

En bekijk hier de andere cyberbedreigingen voor consumenten: https://securelist.com/consumer-threats-2023/108112/

Misschien vind je deze berichten ook interessant