Home Geen categorie Meta investeert $2,5M in academisch onderzoek

Meta investeert $2,5M in academisch onderzoek

door Anne van den Berg

Meta heeft aangekondigd 2,5 miljoen dollar te investeren in onafhankelijk academisch onderzoek in Europa. Dit onderzoek moet de mogelijkheden en risico’s van de metaverse blootleggen. Zo wordt een TNO-studie naar de toekomst van werk gefinancierd. Maar ook studies naar privacy, veiligheid en inclusiviteit krijgen een financiële stimulans vanuit Meta’s XR Programs and Research Fund.  

Edo Haverman, head of public policy in Nederland en België van Meta, zegt over het fonds dat de organisatie heeft opgezet: “Samenwerking met bijvoorbeeld TNO zijn van cruciaal belang omdat zij belangrijke vragen bestuderen over hoe deze nieuwe technologieën ontwikkeld moeten worden. We willen ervoor zorgen dat de kansen van en het enthousiasme voor de metaverse gepaard gaan met een verantwoordelijke ontwikkeling.”

Academisch onderzoek naar de metaverse

Eén van de onderzoeken die wordt gefinancierd vanuit Meta’s XR Programs and Research Fund is het onderzoek van TNO. De Nederlandse organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) richt zich in hun academisch onderzoek op de toekomst van werk. De studie wordt geleid door Dr. Omar Aziz Niamut en Dr. Sylvie Dijkstra-Soudarissanane. Zij beoordelen of nieuwe technologieën zoals social extended reality-toepassingen de nadelen van werken op afstand verminderen.

Volgens Meta verandert de metaverse de manier waarop mensen met elkaar in contact komen, zowel privé als zakelijk. Hoewel Meta verwacht dat de sociale ervaringen hechter worden, zien ze ook de gevaren. In een statement schrijven ze: “[…] de technologieën achter de metaverse, moeten inclusief zijn. Mensen moeten zich veilig voelen om de technologieën te gebruiken.”

Samenwerking is cruciaal

Samenwerking is in de ontwikkeling van de metaverse cruciaal omdat de metaverse niet gebouwd en beheerd gaat worden door één bedrijf. Het is een samenwerking tussen wetgevers, burgerrechtengroepen, academici, ontwikkelaars, bedrijven en de mensen die de technologie gaat gebruiken. Naast de samenwerking met TNO steunt Meta onderzoek van zes andere Europese academies en instellingen.

Misschien vind je deze berichten ook interessant