Home Maatschappelijke Reality Wageningen University Research: het gebruik van Digitale Tweelingen voor tomatenplanten

Wageningen University Research: het gebruik van Digitale Tweelingen voor tomatenplanten

door Marco van der Hoeven

In het hart van precisielandbouw ligt een baanbrekend concept – digitale tweelingen van tomatenplanten. Wageningen University Research, een wereldleider in landbouwinnovatie, staat aan de voorhoede van deze technologie en maakt gebruik van digitale tweelingen om de manier waarop ze tomatengewassen telen en beheren radicaal veranderen en verbeteren. Het Digital Twin-project, bekend als Virtual Tomato Crops (VTC), is een opmerkelijk voorbeeld van hoe deze technologie de landbouwsector transformeert.

Wat zijn Digitale tweelingen van tomatenplanten?

Digitale tweelingen zijn virtuele replica’s van fysieke entiteiten, in dit geval tomatengewassen. Deze digitale tweelingen zijn dynamische simulaties die real-time monitoring en voorspellende analyse van gewasgroei mogelijk maken. Sensoren geïnstalleerd in het daadwerkelijke gewas zenden voortdurend gegevens naar de digitale tweeling, wat zorgt voor nauwkeurige modellering en besluitvorming.

Het VTC Project: Voorspellend Gewasbeheer

Het VTC-project van Wageningen draait om het benutten van de kracht van digitale tweelingen voor het beheer van tomatengewassen. Het project heeft als doel een zeer gedetailleerd simulatiemodel te ontwikkelen dat de groei van tomatenplanten in 3D voorspelt. Maar daar stopt het niet; het model simuleert ook de opbrengst van gewassen, de opname van kooldioxide en het efficiënte gebruik van essentiële voedingsstoffen.

Belangrijke Leerpunten uit het VTC Project

  1. Geoptimaliseerd gebruik van middelen: Via de digitale tweeling kunnen onderzoekers en boeren de voedingsstoffen- en kooldioxidebehoeften van tomatenplanten nauwkeurig monitoren. Deze op data gebaseerde aanpak zorgt ervoor dat hulpbronnen efficiënt worden gebruikt, wat verspilling vermindert en duurzaamheid verbetert.
  2. Opbrengstvoorspelling: De digitale tweeling maakt nauwkeurige opbrengstvoorspellingen mogelijk. Met gegevens over de groei, gezondheid en omgevingsomstandigheden van de plant kunnen boeren beter hun toekomstige oogsten inschatten. Deze kennis is van onschatbare waarde voor planning en marketing.
  3. Aanpassing aan de omgeving: Het VTC-project benadrukt ook het vermogen om verschillende omgevingsomstandigheden te simuleren. Onderzoekers kunnen experimenteren met verschillende scenario’s, wat boeren helpt geïnformeerde beslissingen te nemen over factoren zoals temperatuur, vochtigheid en licht.
  4. Precisielandbouw: Door de digitale tweeling te integreren in hun landbouwpraktijken omarmen boeren precisielandbouw. Deze op data gebaseerde aanpak verandert hoe gewassen worden beheerd, wat de productiviteit verbetert en de ecologische voetafdruk verkleint.
  • Real-time Monitoring: Een van de grootste voordelen van digitale tweelingen is de mogelijkheid van real-time monitoring. Met continue gegevensstromen van sensoren kunnen eventuele afwijkingen van de ideale groeiomstandigheden snel worden gedetecteerd en aangepakt, wat oogstverlies minimaliseert.
  • Duurzaamheid: Duurzame landbouwpraktijken staan centraal in het VTC-project. Door het efficiënte gebruik van hulpbronnen en het verminderen van verspilling dragen digitale tweelingen bij aan milieuvriendelijke landbouw.

De Toekomst van de Landbouw

Zoals het VTC-project bij Wageningen University Research laat zien, leiden digitale tweelingen van tomatenplanten de weg naar een meer duurzame, productieve en op data gebaseerde landbouwsector. De integratie van real-time monitoring, voorspellende analyse en optimalisatie van hulpbronnen transformeert de manier waarop we gewassen telen en beheren. Het innovatieve werk van Wageningen op dit gebied legt de basis voor een toekomst waarin digitale tweelingen een centrale rol spelen in de landbouw, wat zorgt voor voedselzekerheid en duurzaamheid.

Samengevat, digitale tweelingen veranderen niet alleen de landbouw; ze vormen de toekomst van onze voedselproductie. Door het VTC-project bij Wageningen University Research krijgen we waardevolle inzichten in hoe deze technologie de manier verandert waarop we tomatengewassen koesteren en oogsten, waardoor ze gezonder, productiever en milieuvriendelijker worden.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant