Home Maatschappelijke Reality Innovatiefonds steunt medische VR-toepassing

Innovatiefonds steunt medische VR-toepassing

door Pieter Werner

Tijdens de Dutch Health Week is het Startup Innovatie Fonds (SIF) door de ROM Utrecht Region geïntroduceerd. Dit nieuwe fonds, dat actief zal zijn tot en met 2029, is ingesteld met een budget van €9 miljoen. Het vervangt het eerdere Proof of Concept (POC) fonds, dat in de afgelopen drie jaar ongeveer twintig startups heeft ondersteund met investeringen in de vroege ontwikkelingsfase.

Het POC fonds heeft door zijn aanzienlijke succes, met investeringen tot €250.000 per project, de basis gelegd voor het bredere en robuustere SIF. Edgard Creemers, Hoofd Investeringen bij ROM Utrecht Region, licht toe: “Het SIF zal nog effectiever kunnen bijdragen aan de ontwikkeling en marktvalidatie van producten van ondernemers, met investeringen die nu kunnen variëren van €50.000 tot €500.000.”

Het fonds is mede tot stand gekomen door bijdragen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en focust zich op de sectoren Life Sciences & Health, Earth Valley en New Digital Society. De missie van het SIF is het stimuleren van startups die een positieve impact hebben op de gezondheid van mensen, de leefomgeving en de maatschappij in het algemeen.

Een voorbeeld van de succesvolle toepassing van het vorige POC fonds is NEFFA, een bedrijf dat een duurzame, geautomatiseerde productiemethode voor textielproducten uit biomaterialen heeft ontwikkeld. NEFFA’s oprichter, Aniela Hoitink, merkt op: “De financiering uit het POC fonds heeft ons in staat gesteld om onze productiemethoden te professionaliseren en verder te automatiseren, wat heeft geleid tot vervolginvesteringen van vier venture capital fondsen.”

VR

Een ander succesverhaal is dat van Vedea Healthware, een pionier in digitale gezondheidsoplossingen. Hun innovatieve VR-game behandelt kinderen met een lui oog op een speelse, effectieve manier. Daniel Jansen, oprichter van Vedea, beschrijft hoe de investering hen heeft geholpen hun product verder te ontwikkelen: “De VR-toepassing verplicht het luie oog actief deel te nemen aan het spel, wat een grote vooruitgang betekent in de behandeling.”

Het SIF is nu open voor aanvragen, en met zijn aanzienlijke budget en ondersteuningsstructuur binnen ROM Utrecht Region, belooft het fonds een belangrijke stimulans te zijn voor innovatieve ondernemingen in de regio Utrecht. Voor meer informatie over het fonds en aanvraagprocedures, kunnen geïnteresseerden terecht op de website van ROM Utrecht Region.

Misschien vind je deze berichten ook interessant