Home Reality in business Re;memory brengt overledene tot leven met AI

Re;memory brengt overledene tot leven met AI

door Anne van den Berg

Het Zuid-Koreaanse bedrijf DeepBrain AI lanceerde eind 2022 Re;memory, een AI-service voor nabestaanden. Dankzij een digital twin die wordt gemaakt voordat iemand overlijdt, kan diegene na zijn overlijden praten met nabestaanden. Ook kan de overledene zijn of haar eigen herdenkingsdienst bijwonen. Voor de ontwikkeling van de virtuele kopie moet de hoofdpersoon voor zijn overlijden wél afreizen naar Zuid-Korea.   

Als iemand een boodschap wilt achterlaten aan zijn nabestaanden, dan kan hij dat nu doen dankzij de nieuwe service Re;memory van DeepBrain AI. Dat kan alleen niet zomaar: diegene moet eerst afreizen naar Zuid-Korea om zo’n zeven uur aan beeldmateriaal, persoonlijke informatie en berichten aan nabestaanden op te laten nemen. “Om een digital twin te laten maken, laten we diegene ongeveer driehonderd zinnen zeggen”, aldus CEO Eric Jang.

Re;memory om te praten met overledenen

Vervolgens gebruikt AI alle vastgelegde informatie om in een digital twin te ontwikkelen. Jang: “De kosten voor het produceren van een digital twin is ontzettend afgenomen. Voorheen werd het vanwege de kosten alleen ingezet door bedrijven, maar dat is nu veranderd.” Dankzij de digital twin kunnen nabestaanden zo’n dertig minuten met de overledene praten of naar ze luisteren na het overlijden.

De ontmoeting kan overal ter wereld plaatsvinden, maar in Zuid-Korea heeft DeepBrain AI een privé-ontmoetingsruimte met een 400-inch scherm om de overledene groter te kunnen tonen en de ontmoeting nog echter te maken. Ook kan de overledene bij zijn eigen herdenkingsdienst aanwezig kan zijn en een praatje kan houden. Of de overledene kan een gepersonaliseerde, biografische video kan achterlaten voor elk gezinslid.

Een AI-mens als officiële ambassadeur

Overigens wordt de AI-technologie ingezet voor meer doeleinden dan praten met nabestaanden. Zo wordt de digital twin van Kim Ju-Ha, de presentator van MBN News, ingezet om het nieuws in de middag te presenteren. Daarnaast heeft de People Power Party (PPP) de AI Yoon Seok-Yeoul ingezet als onderdeel van de twintigste presidentiële campagne. Verzekeraar AIA Life heeft eveneens een AI-mens als officiële ambassadeur.

DeepBrain AI haalde in augustus 2022 nog 44 miljoen dollar op tijdens een B Series investeringsronde. Deze investering draagt bij aan de uitbreiding naar de Verenigde Staten en China. Onderdeel daarvan is de verhuizing van het hoofdkantoor naar de VS. Volgens CEO Eric Jang gaat het goed met de organisatie: waar in 2021 nog 2,5 miljoen dollar werd omgezet, moet 2022 afgesloten kunnen worden met een omzet van 7 miljoen dollar.

Nog drie services van DeepBrain AI

De organisatie levert naast Re;memory andere  AI-services, zoals AI STUDIOS, waarbij een script met AI wordt omgezet naar video. Of AI KIOSK waarmee het bedrijf een compleet hard- en softwarepakket levert voor virtuele medewerkers aan de edge of in de cloud. Re;memory is gebaseerd op de dienst AI HUMAN, die organisaties ook inzetten als virtuele medewerker die op basis van natural language processing interacteert met klanten.

Misschien vind je deze berichten ook interessant