Home Reality in business Meta-aandelen kelderen na aankondiging AI-investeringen

Meta-aandelen kelderen na aankondiging AI-investeringen

door Marco van der Hoeven

Aandelen Meta daalden met 15% naar $421,40 nadat het bedrijf investeringsplannen van vijf miljard dollar voor AI aankondigde. Deze daling elimineerde ongeveer $183 miljard van zijn marktkapitalisatie.

Ondanks de sterke resultaten over het eerste kwartaal, met een winst die ruimschoots verdubbelde en een omzetstijging van 27% op jaarbasis, baarde de aankondiging van tot wel 5 miljard dollar extra uitgaven aan de ontwikkeling van AI dit jaar beleggers zorgen. Deze reactie duidt op een groeiende bezorgdheid over de financiële last van dergelijke substantiële investeringen.

Meta concurreert actief met technologiegiganten als Microsoft en Google in de AI-sector, met als doel toonaangevend te zijn op het gebied van innovatie en toepassing. De langere tijdlijn en de hoge kosten die gepaard gaan met de ontwikkeling van geavanceerde AI-tools hebben echter tot onrust onder de aandeelhouders geleid. Als reactie op deze investeringsstrategie heeft Meta ook haar investeringsprognose voor het hele jaar aangepast, van de eerder geschatte $30-37 miljard naar $35-40 miljard. Deze aanpassing weerspiegelt de intentie van het bedrijf om zijn infrastructuurontwikkelingen te versnellen om zijn AI-initiatieven beter te ondersteunen.

CEO Mark Zuckerberg benadrukte tijdens een investeerdersoproep de toewijding van Meta om een wereldleider op het gebied van AI te worden. Hij gaf aan dat substantiële investeringen zouden voorafgaan aan het genereren van aanzienlijke inkomsten uit nieuwe producten, maar sprak zijn vertrouwen uit in het vermogen van het bedrijf om deze innovaties effectief te gelde te maken zodra ze zijn opgeschaald.

Misschien vind je deze berichten ook interessant