Home Maatschappelijke Reality Alkmaar presenteert nieuwe digital twin van de stad

Alkmaar presenteert nieuwe digital twin van de stad

door Anne van den Berg

Gemeente Alkmaar wil met zijn nieuwe driedimensionale digital twin haar ruimtelijk beleid verbeteren. De digitale tweeling toont de samenhang tussen voorzieningen, groen, klimaatadaptatie en mobiliteit. Staatssecretaris digitalisering Alexandra van Huffelen gebruikte de twin voor het eerst.

Met de digital twin werkt de gemeente Alkmaar aan oplossingen voor stedelijke vraagstukken als wonen, bereikbaarheid en klimaatverandering. Verschillende datalagen worden over een 3d-model van de stad geplakt. Het koppelen van data over bijvoorbeeld hittestress, de bebouwing en het aantal bomen in een gebied leidt in theorie tot integraal beleid van de stad en de mogelijke ontwikkelingen.

Een datagedreven stad dankzij de digital twin

“Alkmaar wil graag een datagedreven stad zijn, zo kunnen we optimaal gebruik maken van alle beschikbare informatie om maatschappelijke opgaven zo goed en snel mogelijk te realiseren”, aldus de gemeente.

Als praktijkvoorbeeld van een gebied waarvoor de twin ingezet wordt, noemt de gemeente het Alkmaars Kanaal. Daar moeten de komende 15 jaar 15.000 nieuwe woningen bijkomen. Met de informatie uit de digitale tweeling wordt het mogelijk om bij de ontwikkeling van het gebied rekening te houden met verschillende factoren, zoals de vraag naar mobiliteit, energie, voorzieningen en de gevolgen voor duurzaamheid en levenskwaliteit, aldus de gemeente.

Opening door staatssecretaris Van Huffelen

Donderdag 15 september bezocht staatssecretaris Van Huffelen de gemeente Alkmaar om de twin met ‘een druk op de knop’ te openen. Zij is momenteel op tournee langs innovatieve gemeenten en was in de Noord-Hollandse stad om de digital twin te zien. De eerste fase van de Alkmaarse digital twin is nu afgerond. Later volgt uitbreiding met meer data.

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant