Home Reality in business Somnium Space, Vrgineers en Prusa Research ontwikkelen opensource VR-headset

Somnium Space, Vrgineers en Prusa Research ontwikkelen opensource VR-headset

door Anne van den Berg

De Somnium Space werkt samen met Vrgineers en Prusa Research om een ​​opensource VR-headset te ontwikkelen, genaamd Somnium VR One. Dit betekent dat de meeste delen van de headset in 3D kunnen worden geprint en dat het besturingssysteem op een zo open mogelijk platform wordt gebouwd. De ontwikkeling van deze headset gaat in tegen de beperkende politiek die momenteel de VR-markt domineert.

Metaverse The Somnium Space werkt samen met Vrgineers, die virtual en mixed reality-trainingssystemen voor piloten ontwikkelt, en 3D-printerfabrikant Prusa Research om een ​​nieuwe open-source (standalone en pc-bekabelde) headset te ontwikkelen, genaamd Somnium VR One. Deze nieuwe opensource VR-headset heeft tot doel de beperkende politiek in de virtual reality-markt in het algemeen te veranderen, die is opgericht door grote bedrijven en gecentraliseerde entiteiten zoals Meta’s (voormalig Facebook).

Opensource VR-headset met opensource OS

Als reactie op de beperkingen die deze grote bedrijven opleggen, wordt de Somnium VR One-headset op een zo open mogelijk platform gebouwd. Ook wordt de broncode openlijk beschikbaar, waardoor de oplossing geschikt is voor commercieel gebruik. De Somnium VR One werkt zowel in stand-alone als tethered-modus zonder enige beperkingen. Het zal worden verkocht onder een onbeperkte commerciële licentie met Android als open-source besturingssysteem.

“Elke gebruiker verdient het om de hardware die hij koopt volledig in zijn bezit te hebben en deze op elk moment te kunnen aanpassen, repareren en verbeteren. We willen alle VR-enthousiastelingen over de hele wereld een onbeperkte hardware- en softwareomgeving bieden”, zegt Sychov, oprichter en CEO van Somnium Space. “Er zullen 3D-modellen van de onderdelen van de headset beschikbaar zijn, zodat elke gebruiker met toegang tot een 3D-printer ze kan afdrukken. Android OS-broncodes zullen in een openbare GIT staan, dit is de vrijheid voor metaverses, waar we van plan zijn in de toekomst veel meer tijd door te brengen.”

Thuis afdrukken

CEO Prusa Research, Josef Prusa heeft dezelfde benadering van open-source: “We zien graag dat andere producten, zoals opensource VR-headsets, dezelfde open-source, community-aanpak volgen als onze Prusa-printers. Iedereen kan een 3D-model van de Somnium Space-headset downloaden van Printables.com en deze thuis op de printer afdrukken.”

Om kosteneffectief te zijn, worden de elektronica en gepatenteerde lenzen massaal vervaardigd in samenwerking met Vrgineers en online worden verkocht door Somnium Space. Dit betekent dat iedereen met de ambitie om zijn eigen headset te bouwen deze componenten kan kopen en de headset zelf kan bouwen. Aan de andere kant kunnen alle klanten direct een volledig samengestelde Somnium Space-headset kopen.

“Dit project is gebaseerd op een solide basis van Vrgineers technische expertise in het vervaardigen van virtual en mixed reality-headsets voor professionals en wordt ondersteund door directe investeringen in Vrgineers door Somnium Space en Prusa Research”, voegt CEO van Vrgineers, Polcak, toe.

Misschien vind je deze berichten ook interessant