Home Maatschappelijke Reality Hoe digitalisering en spatial compute overheden helpen

Hoe digitalisering en spatial compute overheden helpen

door Randall van Poelvoorde

De digitalisering van de openbare ruimte, het gebruik van digital twins, en de implementatie van augmented reality (AR) bieden ongekende kansen voor de Nederlandse overheid om haar diensten te optimaliseren. Hieronder verkennen we hoe elk van deze technologieën al wordt toegepast of potentieel kan worden ingezet binnen de Nederlandse context.

Slimme verlichting in Eindhoven

Een concreet voorbeeld van de digitalisering van de openbare ruimte is het project van slimme straatverlichting in Eindhoven. Deze lampen passen zich niet alleen aan de verkeersdichtheid en het tijdstip aan, maar hebben ook de mogelijkheid om de veiligheid te verbeteren door bijvoorbeeld feller te schijnen in het geval van een ongeval of verdachte activiteit. Dit project illustreert hoe de digitalisering van de openbare ruimte kan bijdragen aan zowel de leefbaarheid als de veiligheid in stedelijke gebieden.

Waterbeheer in Nederland

Voor een land dat grotendeels onder zeeniveau ligt, is waterbeheer cruciaal. Hier bieden digital twins uitkomst. Het Nederlandse waterbeheer systeem kan worden gekopieerd in een digitale omgeving, waarmee simulaties van overstromingen, droogteperioden, of de impact van klimaatverandering uitgevoerd kunnen worden. Dit stelt de overheid in staat om beter voorbereid te zijn op toekomstige uitdagingen en proactief infrastructuur en beleid aan te passen om de risico’s te minimaliseren.

Onderhoud van historische gebouwen

Een toepassing van AR voor de Nederlandse overheid is bij het onderhoud en de restauratie van historische gebouwen. Met AR kunnen onderhoudsteams en restaurateurs een digitale laag over het fysieke gebouw heen leggen om zo de originele staat en de huidige staat van het gebouw te vergelijken. Dit kan helpen bij het nauwkeurig plannen en uitvoeren van restauratiewerkzaamheden, waardoor het cultureel erfgoed voor toekomstige generaties behouden blijft.

Deze voorbeelden illustreren slechts het topje van de ijsberg van mogelijkheden die digitalisering de Nederlandse overheid biedt. Door deze technologieën te omarmen, kan de overheid niet alleen efficiënter en effectiever werken, maar ook de kwaliteit van leven voor haar burgers verbeteren.

Zie ook

Slimmer beslissen met sensoren

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant