Home Maatschappelijke Reality BIM helpt na overstromingen

BIM helpt na overstromingen

door Pieter Werner

Formitas AG gaat de Duitse stad Schleiden, die ernstig getroffen werd door de overstromingsramp in 2021, helpen op haar pad naar digitale vernieuwing. De stad, gelegen in de Eifel, heeft het Keulse team van digitaliseringsspecialisten belast met strategische BIM-consultancy (Building Information Modeling), change management, selectie, implementatie en ontwikkeling van CDE (Common Data Environment), evenals BIM-management, algemene coördinatie en modellering.

Het doel is om zo snel mogelijk een solide, gestructureerde databasis op te bouwen. Dit moet stedelijke medewerkers op elk moment een overzicht bieden van zowel geplande als operationele gebouwen en faciliteiten, inclusief hun analyse. Het project “Digitaal Schleiden” start in 2024 en is gepland tot 2026.

“Schleiden werd in juli 2021 veel harder getroffen door de overstroming dan zelfs voorspellingen voor een honderdjarige hoogwaterstand hadden aangegeven. We zijn vereerd dat de stad ons vertrouwt om hen te begeleiden naar het creëren van een digitale tweeling en om het proces van het herstellen van de beschadigde infrastructuur voor haar burgers te versnellen,” zei Freddy Karibushi, BIM Manager bij Formitas.

Digitale Weergave van Stedelijke Gebouwen en Projecten

Met behulp van staatsfondsen uit het NRW Heropbouwfonds 2021 wil de stad Schleiden een geïntegreerd digitaal model van haar gebouwen en faciliteiten opstellen, om zo het beheer van stedelijke projecten efficiënter te maken. Dit zal volledig met behulp van Building Information Modeling worden uitgevoerd. Bij de aanbesteding lag de nadruk op het verkrijgen van alle BIM-diensten uit één hand, een vereiste die Formitas AG kan vervullen. Geplande projecten omvatten de nieuwbouw van een gemeentewerf, brandweerkazerne, bruggen en een basisschool, evenals de renovatie van andere scholen.

De stad Schleiden, gelegen in het district Euskirchen in Noordrijn-Westfalen, wordt doorkruist door de rivieren Olef en Urft. Hierdoor leed het stadsgebied aanzienlijke schade tijdens de overstromingsramp op 14 en 15 juli 2021.

Misschien vind je deze berichten ook interessant