Home Real hardware Dusty lanceert BIM robot

Dusty lanceert BIM robot

door Marco van der Hoeven

Dusty Robotics heeft zijn FieldPrint Platform gelanceerd, een oplossing die BIM (Building Information Modeling) integreert in veldwerk om bouwactiviteiten te digitaliseren. Dit platform kan bouwrisico’s verminderen door uniformiteit te garanderen in de informatie die opdrachtnemers gebruiken. Het FieldPrint Platform verbetert de BIM-naar-veld-workflow en ondersteunt het hele proces, van ontwerp tot installatie.

Het platform is bouwt voort op de eerste generatie FieldPrinter van het bedrijf, die is gebruikt in lay-outs van meer dan 91 miljoen vierkante meter. Het nieuwe FieldPrint Platform, gebaseerd op de ervaring van Dusty Robotics in het veld, is ontwikkeld om een efficiëntere en samenhangende ervaring te bieden aan vakmensen die betrokken zijn bij bouwprojecten.

Het FieldPrint Platform omvat een lay-outrobot van de tweede generatie, de FieldPrinter 2, en een reeks software en hardware die is ontworpen om General Contractors (GC’s) en bedrijven te helpen bij het nauwkeurig overbrengen van BIM-modellen naar bouwplaatsen.

Sensorsuite

Tessa Lau, CEO en mede-oprichter van Dusty Robotics, gaf commentaar op de rol van data in bouwprocessen en merkte op dat het platform in staat is de datastroom van ontwerp naar het veld te vergemakkelijken. Het FieldPrint Platform combineert software en hardware, met als doel de precisie, communicatie en efficiëntie in bouwprojecten te verbeteren.

Het FieldPrint Platform bestaat uit de FieldPrinter 2, een robot met verbeterde functies voor prestaties op locatie. De robot is ontworpen om door krappe ruimtes te navigeren en om obstakels heen te manoeuvreren. Het bevat ook mogelijkheden voor afdrukken tot aan de randen en achter kolommen, waardoor uitgebreide dekking in verschillende lay-outs wordt geboden. Bovendien beschikt het platform over een sensorsuite voor realtime detectie van potentiële afdrukbelemmeringen en functies voor het afdrukken van curven.

Robottekeningen

Naast de hardware heeft Dusty Robotics een Revit Plugin ontwikkeld, met als doel fouten te verminderen en workflows in Virtual Design and Construction (VDC) te stroomlijnen. Deze plug-in is ontworpen om stappen bij het voorbereiden van robotklare tekeningen te automatiseren, waarbij informatie uit het gecoördineerde BIM-model wordt gehaald.

Het FieldPrint Platform omvat ook de Dusty Portal, een hulpmiddel om de lay-out van meerdere transacties te vergemakkelijken. Met dit portaal kunnen alle bedrijven hun digitale bestanden op één lijn brengen, zodat ze werken vanuit de nieuwste versies en een consistent coördinatensysteem delen. Het biedt ook toegang tot productiviteitsrapporten, wat helpt bij het volgen van projecten en prestatie-evaluatie.

Misschien vind je deze berichten ook interessant