Home Maatschappelijke Reality Slimmer beslissen met sensoren

Slimmer beslissen met sensoren

Elfsensorentocht belicht hoe overheid van data nuttige informatie kan maken

door Marco van der Hoeven

Meten is weten. Dat geldt zeker voor alle data waar overheidsinstellingen als gemeenten, provincies of waterschappen over kunnen beschikken. Met name sensoren kunnen zorgen voor actuele en praktische gegevens die, mits juist gebruikt, zorgen voor beter geïnformeerde besluitvorming. Allinq Digital, gespecialiseerd in dit zogenoemde Smart Asset Management, laat binnenkort op een laagdrempelig evenement zien hoe de overheid van data nuttige informatie kan maken.

Jasper Habermehl, bij Allinq verantwoordelijk voor Smart Asset Management, legt uit: “We laten een oplossing zien waarmee de overheid veel impact kan maken. Want data wordt vooral waardevol door het inzichtelijk maken van de onderlinge samenhang, en een stad is bij uitstek een ecosysteem waar veel data in omgaat. Wij willen bij de Elfsensorentocht de deelnemers laten zien hoe je dat goed kunt oppakken. Niet door diep op de onderliggende technologie in te gaan, maar wel door te laten zien hoe je komt tot praktische inzichten uit die data.”

Stappen zetten

Hij vervolgt: “Daarmee kunnen ze al snel grote stappen zetten. En de tijd is er rijp voor. Het aantal sensoren dat overal wordt gebruikt gaat omhoog, terwijl de prijs ervan omlaag gaat. Ook het gebruiksgemak neemt toe, waardoor je die data steeds beter in hun onderlinge samenhang kunt zien. Dan wordt het interessant.”

Dat geldt zeker voor de uitdagingen waar de overheid voor staat. Om goed geïnformeerd beslissingen te nemen over belangrijke vraagstukken is het belangrijk te beschikken over de juiste data. “Dat is waar sensoren bij kunnen helpen. Als mensen zien wat er allemaal mogelijk is gaat er vaak een wereld voor heb open, en dat is wat wij ook willen bereiken bij de Elfsensorentocht.”

Complexiteit

Mede-initiatiefnemer is Wecity, dat datagedreven diensten levert in de openbare ruimte. Daarbij zit de complexiteit vaak niet in de technologie, maar in de organisatie: wie is waarvoor verantwoordelijk binnen een gemeente? Hoe richt je de processen in? Deze visie sluit aan bij de opzet van het evenement, waar niet de technologie op zich, maar het nut van data en de praktische aanpak centraal staat.

Wan de voordelen zijn legio. Naast goed geïnformeerde besluitvorming kan sensordata zorgen voor energiebesparing op assets in de openbare ruimte of in panden, en door ‘predictive maintenance’ gaan de kosten voor het repareren van storingen fors omlaag.  Meer weten? Inschrijven voor de Elfsensorentocht kan hier.

Zie ook

Digitalisering in bouwsector is standaardpraktijk

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant