Home Real infrastructure Digitalisering in bouwsector is standaardpraktijk

Digitalisering in bouwsector is standaardpraktijk

door Marco van der Hoeven

BIM World 2023, dat vorige week plaatsvond in München, gaf een verhelderend inkijkje in de stand van zaken rond digitalisering in de bouwsector. Uit alles blijkt dat digitalisering nu een standaardpraktijk is in deze sector, waar de vragen zich nu richten op praktische zaken, de discussie over het ‘waarom’ is een gepasseerd station, de vraag is nu vooral hoe bedrijven, en hun klanten, hiervan kunnen profiteren.

De markt voor digitalisering in de bouw, waaronder digital twins, blijft elk jaar groter te worden. Tijdens BIM World 2023 was dit vooral duidelijke te zien aan het brede scala aan aanbieders dat zich liet zien, uit alle mogelijke hoeken van de industrie, dus niet alleen uit de traditionele bouwwereld. De digitaliseringsinitiatieven komen van aanbieders van fysieke bouwmaterialen, gevestigde softwarebedrijven, startups, VR-aanbieders en robotfabrikanten.

Dit lijkt er wel op te wijzen dat deze markt nog wel consolidatie zal laten zien in de nabije toekomst, omdat veel proposities sterk op elkaar lijken. Voor gebruikers lijkt de focus vooral te liggen op snelheid en nauwkeurigheid, prijs speelt een minder prominente rol.

En uiteindelijk draait alles om data, in casu het verzamelen, verwerken en inzetten van data om processen efficiënter te maken. Daarbij wordt cloudtechnologie steeds belangrijker, vaak in combinatie met AI, waar de cloud de rekenkracht voor biedt. BIM World 2023 toonde een dynamische en snel evoluerende markt, waarbij de opmars van digitalisering in de bouwsector onstuitbaar lijkt te zijn.

Misschien vind je deze berichten ook interessant