Home Maatschappelijke Reality Markt voor Digital Twins groeit 30 procent

Markt voor Digital Twins groeit 30 procent

door Marco van der Hoeven

Digital Twin technologie, een innovatie waarbij virtuele modellen van fysieke objecten, processen of diensten worden gecreëerd, is bezig met een snelle opmars in de gezondheidszorg en farmaceutische industrie. Volgens recente marktanalyses is deze markt in 2022 al ongeveer 1 miljard USD waard en groeit het met een gezonde samengestelde jaarlijkse groeivoet (CAGR) van 30%, zegt Roots Analysis.

Onderzoek en ontwikkeling van nieuwe medicijnen vergt gemiddeld een investering van bijna 1 miljard USD. Aangezien meer dan 90% van de medicijnkandidaten in verschillende klinische testfases mislukt, resulteert dit in aanzienlijke financiële verliezen. Digital Twin technologie heeft het potentieel om deze financiële verliezen te verminderen en de efficiëntie van klinische proeven te verbeteren. Daarnaast kunnen Digital Twins bijdragen aan de vermindering van de hoge kosten die worden gemaakt door foute medische diagnoses.

Toepassingen in de gezondheidszorg

Digital Twins worden ingezet voor verschillende therapeutische gebieden, waaronder cardiovasculaire aandoeningen, metabole stoornissen en orthopedische aandoeningen. Ze worden ook toegepast in verschillende processen zoals gepersonaliseerde behandeling, chirurgische planning en diagnose.

Een interessante ontwikkeling is dat farmaceutische giganten zoals Takeda ook de technologie hebben omarmd. Zo lanceerde Takeda een Digital Twin voor de ziekte van Crohn om artsen te helpen bij het vinden van de beste behandeloptie voor patiënten.

Regionale groei

Hoewel Noord-Amerika en Europa concurreren om het grootste marktaandeel, is Europa door overheidsinitiatieven zoals die van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in een gunstige positie om sneller te groeien.

De groeiende interesse in de markt voor Digital Twins wordt onderstreept door investeringen van bijna 6 miljard USD in de afgelopen twee jaar. Belangrijke spelers zoals Babylon Health en Certara leiden in termen van fondsenwerving, voornamelijk door hun beursgangen in 2021.

De samenwerkingsactiviteit in de industrie is in de afgelopen drie jaar met meer dan 15% gestegen, waarbij opstartbedrijven van Digital Twins innovatieve oplossingen ontwikkelen voor de gezondheidszorg en de farmaceutische industrie.

Recente ontwikkelingen

In 2023 hebben bedrijven zoals Accenture en UCB aanzienlijke stappen gezet in de Digital Twin markt. Accenture investeerde strategisch in Virtonomy om medische technologiebedrijven te helpen de marktintroductietijd voor medische apparaten te versnellen met behulp van Digital Twin technologie. UCB ging een samenwerking aan met Aitia om de expertise van UCB te combineren met de innovatieve Digital Twin oplossingen van Aitia.

Lees het onderzoek hier

Misschien vind je deze berichten ook interessant