Home Reality in business Big data: geld verdienen!

Big data: geld verdienen!

door Randall van Poelvoorde

Voor veel mensen is het verband tussen big data en digital twins onduidelijk en al helemaal hoe je er geld mee kan verdienen. Over 3 minuten snap je het.

Stel je voor: een virtuele versie van een energie verslindend koelhuis die je direct laat zien waar energie wordt gebruikt, en hoe je geld kunt besparen. Dat is wat ‘digital twins’ en de industriële metaverse mogelijk maken. Dit is een voorbeeld van hoe professionale bedrijven hun business veranderen.

Digital Twins: de Kracht van een digitale kopie

In plaats van met een lap tekst te beginnen, springen we meteen naar de clou: je kunt je koelhuis als een soort videogame zien, waarbij je elk detail kunt bekijken en beïnvloeden. Dankzij digital twins wordt je koelhuis virtueel nagemaakt. Denk aan een gedetailleerde 3D-kaart van je koelhuis, maar dan op je computer. Het bijzondere is dat deze virtuele versie in real-time verandert op basis van wat er in het echte koelhuis gebeurt.

Geld besparen

Waarom is dit belangrijk? Nou, stel je voor dat je de temperatuur van verschillende zones in je koelhuis kunt zien, of dat je kunt opmerken welke koelsystemen overuren draaien. Dit betekent dat je in één oogopslag kunt ontdekken waar je energie verspilt. En waar energie verspild wordt, lekt geld weg. Maar met deze digitale versie kun je de boel optimaliseren. Je kunt proberen verschillende scenario’s uit: wat als je de koeling een paar graden lager zet tijdens daluren? Of wat als je de luchtstroom in bepaalde gebieden aanpast?

Industriële Metaverse: de samensmelting van realiteit en virtualiteit

Hier komt het beste gedeelte: dit alles is onderdeel van iets groters – de industriële metaverse. Klinkt als sciencefiction, toch? Maar het is het hier en nu. Het betekent gewoon dat de grens tussen de echte wereld en de virtuele wereld vervaagt. Je kunt data uit de echte wereld gebruiken om een virtuele versie te creëren die je helpt de boel te verbeteren. Het is als een game waarin je energie-efficiëntie wint in plaats van punten.

Misschien vind je deze berichten ook interessant