Home Real infrastructure ‘Meta besteedt een derde van omzet aan R&D’

‘Meta besteedt een derde van omzet aan R&D’

door Pieter Werner

De grootste technologiebedrijven, Meta voorop, investeren fors in R&D. In 2023 behaalde Meta Platforms een R&D-intensiteit van 29,7%, wat het positioneert als de topinvesteerder in R&D onder de ‘Magnificent 7’, een groep die enkele van de meest invloedrijke technologiebedrijven omvat. Dit percentage overtreft dat van andere grote technologiespelers zoals Alphabet (14,67%), Microsoft (12,84%), Amazon (15,23%), Apple (7,80%), NVIDIA (18,17%) en Tesla (4,10%).

Financieel analist Edith Reads van Stocklytics benadrukt het strategische belang van de R&D-investeringen van Meta Platforms. De robuuste toewijzing van middelen aan R&D van het bedrijf betekent een sterke toewijding aan het behouden van een leidende positie op het gebied van technologische innovatie en het vormgeven van de digitale toekomst. Dit is vooral relevant op het gebied van generatieve AI, een technologie die een revolutie teweegbrengt in verschillende industrieën.

De technologiesector als geheel is de afgelopen vijf kwartalen getuige geweest van een stijging van de R&D-uitgaven, voornamelijk als gevolg van de snelle ontwikkeling en de ontwrichtende impact van AI-technologieën. Deze trend wordt weerspiegeld in de substantiële R&D-investeringen van bedrijven als Amazon, die het afgelopen kwartaal ruim 21 miljard dollar aan R&D hebben besteed, met de nadruk op diverse technologische gebieden, waaronder software en autonome voertuigen.

Meta Platforms, eigenaar van Facebook, heeft bijna een derde van zijn kwartaalinkomsten besteed aan R&D. Dit investeringspercentage is het hoogste onder vergelijkbare bedrijven en duidt op een strategische koers voor het bedrijf. Aanvankelijk was Meta’s onderzoeksafdeling, Reality Labs, gericht op het ontwikkelen van een metaverse. Het bedrijf heeft sindsdien echter zijn focus verlegd naar generatieve AI, na de gematigde reactie op zijn metaverse initiatief. Deze spil benadrukt de toenemende invloed van generatieve AI-technologie.

Deze strategische verschuiving is ook duidelijk zichtbaar bij andere technologiegiganten. NVIDIA, bekend om zijn chipproductie, heeft een opmerkelijke stijging van zijn marktkapitalisatie gezien. Het bedrijf behaalde in het derde kwartaal een Return on Research Capital (RORC) van 4,54x, waarmee het zijn sectorgenoten in de technologie-industrie aanvoert. Op dezelfde manier rapporteerde Microsoft een gestage groei met een RORC van 4,04x, wat wijst op aanzienlijke commerciële voordelen die voortkomen uit op AI gerichte technologieën. Deze ontwikkelingen onderstrepen de toenemende betrokkenheid van de technologie-industrie bij AI als een cruciale motor voor innovatie en marktsucces.

Misschien vind je deze berichten ook interessant