Home Maatschappelijke Reality Patiënten Meander ervaren minder angst dankzij VR

Patiënten Meander ervaren minder angst dankzij VR

door Anne van den Berg

Meander Medisch Centrum zet tien VR-brillen in bij het behandelen van patiënten. Doordat patiënten zich volledig in een andere omgeving begeven, worden ze afgeleid van hun behandeling. Daardoor ervaren ze minder angst, pijn en stress. Zes afdelingen maken gebruik van de VR-brillen, zoals de dagbehandeling oncologie en voor beschouwende zorg. SyncVR heeft de brillen geleverd.

Meander Medisch Centrum heeft op zes verschillende afdelingen in totaal tien VR-brillen in gebruik genomen. De brillen worden ingezet tijdens de behandelingen, zodat patiënten minder angst, pijn en stress ervaren. Doordat de patiënt zich concentreert op de beelden die ze zien, worden de hersenen zo sterk afgeleid dat ze minder angstprikkels ervaren. De brillen zijn gekocht met financiële steun van de Vrienden van Meander.

Een fietstocht over de Veluwe

Eén van de zes afdelingen die over een VR-bril beschikt is de afdeling waar komen patiënten voor een dagbehandeling oncologie of voor beschouwende zorg. Teammanager Annette Boersen vertelt: “De VR-bril is nu al een populair item. Je waant je in een compleet andere wereld als je de bril opzet. Patiënten op onze afdeling zien de bril bij een andere patiënt en vragen vervolgens onze medewerkers of zij de bril ook een keer mogen opzetten. Met de bril op ben je in een onderwaterwereld of maak je een fietstocht op de Veluwe. Heel bijzonder. Patiënten worden zo op een prettige manier afgeleid van hun behandeling.”

Luuk Molenaar van SyncVR, leverancier van de VR brillen: “De VR-brillen worden op zes verschillende afdelingen ingezet voor onder andere: prikangst, ontspanning tijdens de dialyse, acute pijnvermindering bij wondverzorging en om angst te verminderen voorafgaand aan een operatie. De eerste berichten die ik nu krijg vanuit de afdelingen zijn zeer positief.”

VR werkt bij patiënten van Meander

Michiel de Graaf is verpleegkundige op de SEH en stafadviseur digitalisering in Meander. Hij werkte mee aan de implementatie van de VR-brillen. Hij vertelt: “Ondanks dat er heel veel ziekenhuizen en andere zorginstellingen gebruik maken van VR-brillen was ik toch benieuwd of het bij ons ook zou werken. Zelf heb ik recent een VR-bril gebruikt bij een patiënte met een gebroken bovenbeen die erg veel pijn had ondanks pijnstilling. En het maakte verschil. Zij gaf aan dat zij aanzienlijk minder pijn had door de afleiding die de VR-bril gaf. Voor mij een mooie eerste test en hopelijk een stukje technologie dat kan blijven ondersteunen bij behandeling op de SEH.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant