Home Reality in beeld Dassault Systèmes laat kunstenaar stad van de toekomst ontwerpen

Dassault Systèmes laat kunstenaar stad van de toekomst ontwerpen

door Anne van den Berg

Koreaanse kunstenaar en onderzoeker Yiyun Kang ontwierp op basis van de visie van Dassault Systèmes de stad van de toekomst. Het kunstwerk heet ‘Urban Renaissance’. Het laat zien hoe de stad van de toekomst zowel duurzaam als leefbaar is. De projectie is te zien op het Dongdaemun Design Plaza in Seoul en wordt toegelicht tijdens een talkshow op 31 januari 2023.

Het kunstwerk is onderdeel van The Only Progress is Human, een reeks initiatieven van Dassault Systèmes om een betere toekomst vorm te geven. Dassault gebruikt hiervoor virtual reality om verandering te simuleren en zo verandering te creëren in de fysieke wereld. Urban Renaissance is het meest recent initiatief en is ontworpen door Koreaanse kunstenaar en onderzoeker Yiyun Kang. Het kunstwerk wordt geprojecteerd op het Dongdaemun Design Plaza in Seoul.

De stad van de toekomst

“Urban Renaissance onderzoekt hoe duurzame steden kunnen gedijen naarmate de verstedelijking toeneemt. Hiervoor hebben we gekozen voor de drukke en levendige stad Seoul. Daarom werken we samen met de Koreaanse Yiyun Kang, een gerenommeerde kunstenaar en onderzoeker die onze visie op stedelijke renaissance weerspiegelt. Dat is een visie voor de duurzame en gezonde stad van morgen.”

De onthulling van Urban Renaissance en de gekoppelde talkshow wordt op 31 januari om 17.00 uur CET uitgezonden tijdens een live-evenement op LinkedIn, YouTube en de website van Dassault Systèmes. Kijkers kunnen het kunstwerk ontdekken zoals deze op het Dongdaemun Design Plaza wordt geprojecteerd. Ook kunnen zij leren hoe de stad van morgen er volgens Dassault Systèmes en experts zoals Bogdan Zaha van Zaha Hadid Architects uit zal zien.

Betere levenskwaliteit via virtual twins

De bevolking groeit en het aantal klimaatproblemen neemt toe. Steden moeten daarom in alle opzichten duurzamer en gezonder worden. Tegelijkertijd moet men blijven streven naar een betere levenskwaliteit voor alle bewoners en bezoekers. Dat vraagt om de bouw van duurzame gebouwen, hernieuwbare materialen, het betrekken van burgers bij het definiëren van de stad van morgen, meer inclusieve openbare diensten en nieuwe oplossingen voor mobiliteit, landbouw en groenere energie, aldus Dassault Systèmes.

Dassault Systèmes helpt organisaties door de technologie te bieden voor het modelleren, simuleren, analyseren, visualiseren en ervaren van complete steden in de virtuele wereld, zogeheten virtual twin-ervaringen. Burgers, bedrijven en ambtenaren kunnen virtual twins gebruiken voor samenwerking aan een duurzamere, circulaire toekomst. De sociale en ecologische gevolgen van elke ontwerpbeslissing kunnen ze via de virtual twin van de stad simuleren en begrijpen, voordat ze de optimale oplossing implementeren.

Dongdaemun Design Plaza: symbool voor stedelijke renaissance

Het Dongdaemun Design Plaza is een goed voorbeeld van de potentie van de software van Dassault Systèmes. Het is bedacht en ontworpen door Zaha Hadid Architects met behulp van CATIA, één van de oplossingen van Dassault Systèmes. Het Dongdaemun Design Plaza, afgekort als DDP, is een belangrijk stedelijk herkenningspunt in Seoul met een neofuturistisch ontwerp dat wordt gekenmerkt door zijn krachtige gebogen vormen. Het gebouw is het middelpunt van Zuid-Korea’s ontwerp-, kunst- en modecentrum en een populaire bestemming voor zowel lokale bewoners als toeristen.

“Geofuture is mijn grootschalige publieke projectiewerk dat de DDP in Seoul in kaart brengt. Geïnspireerd door de visie van Dassault Systèmes om onze stad te ontwerpen, verbeeldt dit project ons toekomstige leven dat zal worden gerealiseerd door duurzame innovatie”, aldus Yiyun Kang.

Lees hier meer over Yiyun Kang: https://www.yiyunkang.com/about-me-text

Misschien vind je deze berichten ook interessant