Home Reality in beeld Gorillaz debuteren met AR-concert in New York City en Londen

Gorillaz debuteren met AR-concert in New York City en Londen

door Anne van den Berg

Honderden fans van de band Gorillaz kwamen in december 2022 bij elkaar om het allereerste augmented reality concert bij te wonen. Dit AR-concert vond plaats op Times Square en Piccadilly Circus. Daar verschenen de karakters van de band in reusachtige vorm dankzij Google’s ARCore en Geospatial API. Ze traden op om hun nieuwe single “Skinny Ape” te promoten.  

Gorillaz heeft als band altijd al virtuele leden gehad. Maar waar de karakters vaak als 2D-elementen werden geprojecteerd tijdens concerten, verschenen ze in hun concerten in december 2022 als reusachtige 3D-karakters dankzij augmented reality. Het AR-concert kon gevolgd worden door een AR-app te downloaden. De app gebruikt Google’s ARCore en Geospatial API.

AR-concert dankzij Google’s Geospatial API

Dankzij Google’s Geospatial API konden de ontwikkelaars van de AR-ervaring het concert verbinden met een locatie. Door deze technologie kan de gebruiker de AR-content ervaren alsof het onderdeel is van de fysieke wereld. Tijdens dit concert werd dit vertaald in grote televisieschermen die verschenen op de locatie, maar ook door de bandleden in 3D te plaatsen op de gebouwen.

Tijdens het AR-concert verzamelden honderden fans zich op Times Square in New York City en Piccadilly Circus in Londen. Met hun telefoon naar boven gericht zagen ze een fantasierijke wereld met onder andere de bandleden, maar ook andere visuals om het concert aan te kleden. De band trad op ter ere van de release van Skinny Ape, de nieuwste single van de band.

Wie zijn de Gorillaz?

Gorillaz zijn opgericht in 1998 door musicus Damon Albarn en kunstenaar Jamie Hewlett. De band heeft zes studioalbums opgenomen, waarbij ze altijd zoeken naar nieuwe en innovatieve manieren om de muziek interessanter te maken of zichzelf uit te dagen. Zo is één album volledig op een iPad opgenomen. Aangezien de band bestaat uit virtuele karakters is het niet meer dan logisch dat ze nu AR ontdekken.

Misschien vind je deze berichten ook interessant