Home Reality in business Fectar opent VR & AR Experience Center in Den Bosch

Fectar opent VR & AR Experience Center in Den Bosch

door Anne van den Berg
VR & AR Experience Center

Fectar, ontwikkelaar van VR- en AR-platform, opent in mei 2023 haar eerste VR & AR Experience Center in Den Bosch, speciaal voor bedrijven en scholen om de mogelijkheden van de metaverse te ontdekken. De grand opening staatgepland voor 15 juni 2023. Op deze zichtlocatie, vlakbij het Centraal Station, maken geïnteresseerden kennis met hoe ze multi-device, multi-user kunnen samenwerken in VR en AR. Tijdens de workshops en inloopavonden die daar worden georganiseerd, gaan bedrijven en scholen concreet aan de slag met allerlei verschillende headsets en demo’s.

“De periode waarin we nu zitten met de metaverse, daarin hebben we ook gezeten met het internet”, vertelt Eugène Kuipers, oprichter en CEO van Fectar. ‘Dat is de periode 2000 – 2005 waarin veel negatief werd gesproken over het internet. Maar het bouwen aan de echte toegevoegde waarde van deze nieuwe toepassingen begon toen pas. En het begint met de metaverse nu ook pas echt. Je moet nú aan de slag, want als het eenmaal losgaat, dan sta je achteraan in de rij.”

VR & AR Experience Center om de metaverse uit te proberen

De fase waarin we nu zitten met de metaverse, is vooral een fase van experimenteren en uitproberen. En dat is precies waarvoor het VR & AR Experience Center van Fectar voor is opgezet, vertelt Kuipers. “In het centrum organiseren we voor business en educatie verschillende workshops, trainingen en inloopavonden met een lunch of met een pizza. Daar kunnen bedrijven en scholen zich laten inspireren, maar ook concreet aan de slag met de metaverse.”

Maar wat is de metaverse dan, volgens Kuipers? “Het draait om toegang, creativiteit en samenwerken. Het gaat erom dat je met iedereen overal kan samenwerken. Dat betekent dus dat je, om toegang te krijgen tot de metaverse, met elk device kunt werken.” Kuipers gebruikt altijd een voorbeeld waarbij een Amerikaans bedrijf een product laat produceren in China. Om samen te werken gebruiken ze 3D werkruimtes in de metaverse met 3D digital twins van producten.

Samenwerken multi-device met meerdere gebruikers

Concreet betekent dat bijvoorbeeld dat de salesrep in de VS een Meta Quest 2 gebruikt om te spreken met een manager bij de fabriek in China die werkt met een Pico VR headset. Omdat ze technische vragen hebben, neemt of een engineer, die op een congres zit, deel in dezelfde VR sessie gebruikmakend van een smartphone. “Dat is de metaverse: iedereen kan samenwerken, platform en device onafhankelijk. De grenzen tussen VR en AR verdwijnen dan.” 

Op het VR & AR Experience Center van Fectar in Den Bosch kunnen bedrijven en scholen die multi-device, multi-user metaverse straks zelf ervaren. “De trend rondom de metaverse is niet weg te denken en het gaat een steeds grotere rol spelen in de wereld. Als je het nu niet oppakt, dan word je de volgende BlockBuster of V&D. En bij ons Experience Center kan je er laagdrempelig en concreet mee aan de slag.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant