Home Reality in business Tencent annuleert plannen voor VR-hardware

Tencent annuleert plannen voor VR-hardware

door Anne van den Berg
Tencent

Volgens bronnen binnen het bedrijf annuleert Tencent Holdings plannen om virtual reality-hardware te ontwikkelen, meldt persbureau Reuters. De beëindiging volgt op de beslissing van de Chinese technologiegigant om snijden in de kosten en het personeelsbestand van zijn metaverse-eenheid. De drie interne bronnen beweren dat Tencent moeite had om het concept voor een ringachtige draagbare gamecontroller in korte tijd winstgevend te maken.

Tencent had zijn XR-eenheid pas in juni vorig jaar gelanceerd, waarvoor het bijna 300 mensen had aangenomen. Eén van hun plannen was de ontwikkeling van een ringachtige draagbare gamecontroller. Maar volgens bronnen verliest de afdeling nu al momentum doordat de hardwareplannen zijn geannuleerd. Het bedrijf had vooral moeite om het toestel rendabel te maken. Er was een grote investering nodig om een concurrerend product te maken.

Tencent liep weg van overname

Tencent was eerder dit jaar al van plan om gaming-telefoonmaker Black Shark te kopen. Deze overname had een manier moeten zijn om een hardware-push te creëren en duizend mensen aan de eenheid toe te voegen. Maar het bedrijf liep weg van de overname vanwege een verschuiving in strategie, aldus Reuters. Volgens een interne prognose van de bronnen zou het nieuwe aanbod pas in 2027 winstgevend zijn.

“In de nieuwe strategie van het bedrijf als geheel past het niet meer helemaal”, aldus de eerste bron. De bronnen zeiden dat Tencent het grootste deel van het personeel van de eenheid had geadviseerd om andere kansen te zoeken, wat een donderdagrapport van het Chinese technieuwskanaal 36Kr bevestigt. In een reactie verwijst Tencent naar een verklaring van Reuters waarin staat dat het bedrijf sommige bedrijfsteams aan het herinrichten was toen de ontwikkelingsplannen voor hardware werden gewijzigd.

Niet het beste jaar

Eén van de bronnen zei dat Tencent ongeveer zeven jaar geleden hun eerste aanbod in virtual reality ontwikkelde, maar dat het maar van korte duur was. De interesse in het gebied werd nieuw leven ingeblazen in 2021 na nieuwe doorbraken in pancake-lenzen en krachtigere displays. De sterke verkoop van Meta’s Quest-headset was ook een drijfveer, voegde de bron eraan toe. Vorig jaar was echter het moeilijkste jaar voor de Chinese organisatie sinds de financiering in 1998, vanwege COVID-19-beperkingen.

De oprichter Pony Ma benadrukte dergelijke spanningen en toonde in december een zeldzame blijk van frustratie tijdens een eindejaarsbijeenkomst, zegt Reuters. Daar hekelde hij senior managers omdat ze niet hard genoeg werkten en zei dat het bedrijf zich moest concentreren op korte video voor toekomstige groei.

Misschien vind je deze berichten ook interessant