Home Maatschappelijke Reality Gemeente Deventer pioniert met 3D-mesh

Gemeente Deventer pioniert met 3D-mesh

door Anne van den Berg

Gemeente Deventer maakt samen met Esri Nederland een 3D-mesh van de stad en de directe omgeving. Door deze technologie is de gemeente minder afhankelijk van sensoren en landmeters om de stad in kaart te brengen zoals die wel worden ingezet voor kaarten en digital twins. “We lopen voorop om straks andere gemeenten en betrokkenen van dienst te zijn”, aldus Gijs Schulkes van de Gemeente Deventer.

3D-mesh is een zeer gedetailleerde 3D-weergave van een stad of land aangevuld met allerlei data van de omgeving. Anders dan voor kaarten en zelfs digital twins, is 3D-mesh minder afhankelijk van handmatig werk met landmeters of sensoren. De 3D-weergave wordt opgebouwd uit beschikbaar beeldmateriaal in combinatie met data uit externe bronnen. Op basis daarvan maken planologen, stedenbouwkundigen, groenbeheerders, vergunningsverleners en andere functies binnen en buiten de overheid beslissingen.

3D-mesh in experimentele fase

In Nederland is Deventer de eerste gemeente die werkt met 3D-mesh. Het project is nog in een experimentele fase, waarbij een taakgroep in Deventer samen met scholen, bedrijven en andere instellingen op zoek zijn naar de voordelen en mogelijkheden in de praktijk. Gijs Schulkes, accountmanager Geo Informatie bij Gemeente Deventer, zegt: “We lopen voorop om straks andere gemeenten en betrokkenen van dienst te zijn. We banen de weg.”

Gemeente Deventer werkte al langer met een digital twin, maar raakte tijdens een presentatie van Esri over 3D-meshes geïnspireerd. Het samenwerkingsverband De Kien, de stadscampus van Deventer waar talent en tech samenkomen, werd ingeschakeld om mee te werken. Samen willen de organisaties ontdekken wat een 3D-mesh voor de stad kan betekenen.

Voeden met luchtfotografie

Om de 3D-mesh te voeden, gebruikt Deventer de luchtfotografie van Kavel 10. Dit relatief jonge bedrijf in de sector combineert loodrecht met diagonale fotografie waardoor een scherpe detailopname tot op 5 centimeter ontstaat. Ook kan de fotografie binnen een maand worden aangeleverd. Dat in tegenstelling tot landelijke initiatieven waarbij alleen loodrechte beelden worden gedeeld en waarop de gemeente soms wel maanden moet wachten.

Schulkes licht toe: “De beelden van Kavel 10 zijn op 5 cm resolutie, worden geleverd als een True Ortho luchtfoto en hebben we al binnen vier weken na opname in huis. Die actualiteit alleen al levert veel voordelen op.” De fotorealistische weergave kan bijvoorbeeld helpen bij de woningbouwopgave om bij inbreidingslocaties de nieuwe situatie te zien inclusief schaduwwerking op de bestaande omgeving.

Toepassen van data met 3D-mesh

Schulkes vertelt: “Waar we voorheen gericht waren op het beheren en inwinnen van data, kijken we nu samen met anderen naar het toepassen van data. Het is een grote stap in de richting van het datagedreven werken. Hierin lopen we voorop en we bevinden ons echt nog in de ontdekkingsfase, maar de lessen die we nu leren, hopen we met andere gemeenten en instellingen te delen zodat straks iedereen ervan kan profiteren.”

Gemeente Deventer kijkt overigens samen met onder andere Universiteit Twente, Aventus en Saxion hoe de 3D-mesh snel nuttig gemaakt kan worden en zich kan terugverdienen. Naast een informatiebron voor het maken van plannen kan 3D-mesh bijvoorbeeld ingezet worden voor het ontwikkelen van scenario’s. Ook kijkt de gemeente of 365-graden beeldmateriaal vervangen kan worden met 3D-mesh. “Maar de eerste innovatieve stappen zijn gezet”, aldus de gemeente in een verklaring.

Misschien vind je deze berichten ook interessant