Home Reality in business Mixed reality-diner van kunstenaar Casalegno en chef Pandya

Mixed reality-diner van kunstenaar Casalegno en chef Pandya

door Anne van den Berg

Voor een VR-installatie in Miami werkte de Italiaanse kunstenaar Mattia Casalegno samen met de met een Michelin-ster bekroonde chef-kok Chintan Pandya. De installatie, een mixed reality-diner, stelde 16 gasten tegelijk in staat om zich onder te dompelen in de virtuele ervaring gecreëerd door Casalegno, terwijl ze ook echt eten aten dat door Pandya werd geserveerd. De installatie genaamd Aerobanquets RMX was onderdeel van de Miami Art week en werd ondersteund door kunstcentrum Superblue en Meta Open Arts.

Tijdens de installatie genaamd Aerobanquets RMX zaten gasten aan een tafel en werden ze gevraagd hun VR-headsets op te zetten en hun externe handtracker op te pakken. Deze headsets zijn Meta Quest 2 VR-brillen, wat niet zo gek is aangezien de installatie wordt ondersteund door (onder andere) Meta Open Arts. Terwijl ze volledig werden ondergedompeld in een virtuele wereld gecreëerd door de kunstenaar Mattia Casalegno, kregen de gasten culinaire gerechten geserveerd door Chintan Pandya, die veranderden in een mixed reality-diner.

Mixed reality-diner

De installatie is geïnspireerd door F.T. Marinetti’s The Futurist Cookbook, een verzameling geschreven in 1932 van fictieve recepten uit de toekomst. Net als het kookboek wilde Casalegno eten en kunst naar een hoger niveau tillen. Gasten konden kiezen uit twee menu’s: regulier en veganistisch. Terwijl ze aten, werden de texturen en smaken van elk gerecht weergegeven in VR. De ervaring bevatte ook tekst die tot leven werd gebracht door commentaar van topchef-jurylid Gail Simmons. Het bevat ook een originele soundtrack van Martux_M, die onlangs optrad op het Sonar-festival in Barcelona en de Biënnale van Venetië.

“We leven momenteel in een wereld waarin industriële landbouw, overbevissing, chemische vervuiling en bodemdegradatie het levensonderhoud van miljoenen in gevaar brengen door het milieu uit te putten”, aldus Casalegno op zijn website. “We leven in een cultuur waar snelheid en economie boven gezondheid en kwaliteit gaan. Met dit werk wil ik onze bedreigende praktijken in de kijker zetten en tegelijkertijd genieten van het plezier van eten.”

Miami Kunstweek

Aerobanquets RMX wordt gepresenteerd door Superblue en Meta Open Arts als een speciale activatie tijdens de Miami Art Week, van 28 november tot 4 december 2022. Het wordt geproduceerd door Flavour Five Studio.

Misschien vind je deze berichten ook interessant