Home Maatschappelijke Reality Virtueel vals spelen

Virtueel vals spelen

door Randall van Poelvoorde

Studenten van Stanford hebben RizzGPT gemaakt, een hulpmiddel dat AI en augmented reality combineert om mensen te helpen tijdens moeilijke gesprekken.

Ja, je hoort het goed, vrienden. Er is een bril die gebruik maakt van geavanceerde kunstmatige intelligentie om mensen te helpen in gesprekken. Ben je verlegen, sociaal onhandig of gewoonweg niet zo’n ster in smalltalk? Geen zorgen! Met de RizzGPT heb je altijd iets interessants en scherps te zeggen, zonder dat je zelfs maar na hoeft te denken!

Het idee is simpel. Zet de bril op, maak verbinding met de app en laat de RizzGPT je gesprekken voorkauwen. De bril analyseert de situatie, scant de gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal van je gesprekspartners en fluistert je vervolgens in wat je moet zeggen om indruk te maken. Het is als een virtuele persoonlijke assistent voor sociale interactie.

Maar wacht even, laten we hier eens dieper op ingaan. Wat betekent dit voor degenen onder ons die zichzelf beschouwen als “sociaal ongemakkelijk” – degenen die zwoegen om de juiste woorden te vinden, degenen die stotteren, blozen en klamme handen krijgen bij de gedachte aan een gesprek met vreemden? Wat betekent dit voor onze persoonlijke groei en ontwikkeling?

Dit lijkt me vaak een slechte oplossing en zelfs symptoombestrijding.

Want laten we eerlijk zijn, het zijn vaak juist die onhandige, ongemakkelijke momenten die ons vormen. Het zijn de verkeerd uitgesproken woorden, de gênante stiltes en de ongemakkelijke lachjes die ons leren om te gaan met onzekerheid en onze sociale vaardigheden te verbeteren. Het is door te struikelen en te vallen dat we leren hoe we weer op moeten staan en sterker terug moeten komen.

Maar met de RizzGPT bril lijkt het erop dat die persoonlijke groei niet langer nodig is. Waarom zou je jezelf nog leren omgaan met sociale situaties als je gewoon kunt vertrouwen op een kunstmatige intelligentie om de show voor je te runnen? Het is als vals spelen in een videogame, waarbij je de cheats gebruikt om moeiteloos door de levels te gaan zonder de uitdagingen aan te gaan.

Misschien vind je deze berichten ook interessant