Home Reality in business 4 kansen van de metaverse

4 kansen van de metaverse

door Anne van den Berg

Gartner verwacht dat in 2026 ongeveer een kwart van de wereld zeker een uur per dag in de metaverse is. Maar hoe kunnen organisaties de kansen van de metaverse te gelde maken? Duncan Roberts, Senior Manager bij Cognizant, denkt dat er zeker vier manieren zijn waarop organisaties de metaverse kunnen benutten.

De metaverse heeft veel potentie. Zo werden de uitgaven voor dit jaar al op 100 miljard dollar geschat. Volgens Cognizant zijn er verschillende kansen van de metaverse die organisaties kunnen benutten . Duncan Roberts schetst vier ideeën waar organisaties naar kunnen kijken om succesvol aanwezig te zijn in de metaverse:

1. Sterkere klantrelaties opbouwen

De metaverse biedt de kans om potentiële klanten te binden via de nieuwe platforms. De klantrelaties kan via deze platforms eenvoudig versterkt worden als organisaties gebruik maken van VR en AR om nieuwe producten te ontdekken en een driedimensionale ervaring te bieden. De prospects krijgen zo een concreet idee van een product door aanraking, gevoel en schaal. Ze kunnen bijvoorbeeld kijken hoe een bank staat in hun huis of hoe groot een nieuwe auto is die ze op het oog hebben.

2. Kansen van de metaverse: duurzaamheid

Duurzaamheid en verantwoordelijkheid aantonen kan door informatie over de herkomst en de ecologische voetafdruk van producten visueel te presenteren. Deze informatie kan getoond worden als een product wordt gescand. Zo hebben klanten een duidelijker beeld van de verantwoorde producten en kunnen organisaties zich onderscheiden als leiders op het gebied van milieu en maatschappij.

3. Thuiswerken verbeteren

Organisaties kunnen in de metaverse trainingen en sociale interactie bieden aan medewerkers die thuiswerken. Ook kunnen werknemers experimenteren met digital twins en die kennis in de fysieke wereld toepassen. Bijvoorbeeld: ontwerpers kunnen eerst een virtuele ruimte inrichten, waarna ze met de fysieke ruimte aan de slag kunnen.

4. Nieuwe niveaus van onderhoud

Door augmented reality en virtual reality in te zetten kunnen machines effectiever onderhouden worden. Bijvoorbeeld door eerst te werken met een digital twin om een storing te bekijken en op te lossen, waardoor minder werk gedaan hoeft te worden op de fysieke machine. Maar ook kunnen monteurs of zelfs consumenten aan de slag met handleidingen en montage-instructies die door AR getoond worden bij het product.

Het benutten van de kansen van de metaverse

Om de kansen van de metaverse te grijpen, is het volgens Cognizant belangrijk dat eerst nagedacht wordt uitdagingen waar klanten of medewerkers tegenaan lopen. Bij het ontwikkelen van de metaverse-oplossing stelt Cognizant voor om aan te sluiten bij bestaande ecosystemen en platforms, waarbij gelet wordt op hoe goed zo’n platform kan integreren en samenwerken met bestaande oplossingen. Daarbij is het wel goed om na te denken over privacy, veiligheid en ethiek, zodat intellectueel eigendom en klantgegevens veilig blijven in deze pioniersfase.

Misschien vind je deze berichten ook interessant