Home Reality in business Altspace VR geannuleerd door Microsoft

Altspace VR geannuleerd door Microsoft

door Anne van den Berg
Altspace VR

Microsoft kondigde in januari 2023 aan dat metaverse Altspace VR op 10 maart 2023 wordt gesloten. De community die Altspace VR gebruikte om de werelden te verkennen, evenementen bij te wonen en zich uit te drukken, is natuurlijk bedroefd over de beslissing. Maar de sluiting volgt op een bredere ontwikkeling: 11.000 Microsoft-medewerkers werden ontslagen en dit had vooral gevolgen voor de mixed reality-divisie van Microsoft.

Altspace VR werd voor het eerst gelanceerd in mei 2015 door de toenmalige oprichter en CEO, Eric Romo. In 2017 stond de metaverse op het punt van sluiting maar overleefde dankzij de overname door Microsoft. Nu vijf jaar later wordt de metaverse alsnog gesloten. De sluiting van Altspace VR gaat in op 10 maart 2023. Volgens een verklaring op de website was de sluiting het gevolg van een verschuiving van de focus naar Microsoft Mesh.

Sluiting van Altspace VR volgt op ontslag

Microsoft kondigde in hetzelfde tijdsbestek echter ook aan dat 11.000 van zijn werknemers worden ontslagen. Deze beslissing raakt vooral de mixed reality-divisie van Microsoft waar Altspace VR deel van uitmaakte. Onderdeel van deze divisie is ook de ontwikkeling van Hololens, Azure AI en Mesh immersive-oplossingen. Maar Altspace VR was niet de enige service die door Microsoft werd stopgezet

Microsoft stopt ook met de ontwikkeling van zijn Mixed Reality Tool Kit (MRTK), een softwareontwikkelingskit. Dit is opmerkelijk, aangezien MRTK de basis vormt voor verschillende enterprise-grade applicaties, oplossingen en tools, waaronder Hololens. Microsoft blijft zich wel richten op de ontwikkeling van Mesh als augmented en virtual reality-dienst. Mesh moet gebruikers ondersteunen bij interactie met vrienden en familie in virtuele werelden.

Samenwerken met OpenAI

Microsoft integreert Mesh ook in andere producten, zoals Teams, zodat gebruikers tijdens een gesprek een getraceerde avatar kunnen gebruiken. De avatar kan ook worden gebruikt tijdens samenwerking in een virtuele wereld met Mesh App voor Hololens. Onder andere Accenture en World Economic Forum gebruiken Microsoft Mesh al om immersive werelden te creëren. Ook beweegt Microsoft zich stevig in de richting van het gebruik van AI om nieuwe AI-ervaringen te creëren. Daarom zijn ze een partnership aangegaan met het bedrijf achter ChatGPT, OpenAI, in een deal van meerdere miljarden dollars.

Misschien vind je deze berichten ook interessant