Home Reality in research AR voor een biopsie nauwkeuriger en flexibeler

AR voor een biopsie nauwkeuriger en flexibeler

door Anne van den Berg

De huidige begeleiding bij een prostaatbiopsie is problematisch aangezien 3D MRI-beelden worden omgezet in een 2D-beeld. Dit maakt de biopsie minder nauwkeurig en flexibel. Daarom stelt een onderzoeksteam onder leiding van Dr. Ming Li van de Amerikaanse National Institutes of Health voor om een HoloLens AR-systeem te gebruiken om de 3D-beelden op het lichaam te projecteren. Uit onderzoek van dit team bleek dat het gebruik van AR voor een biopsie veel nauwkeuriger en flexibeler is.

De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention zeggen dat prostaatkanker de op één na belangrijkste doodsoorzaak door kanker is bij mannen. Eén van de standaardmanieren om de ziekte op tijd te diagnosticeren, is een transperineale (TP) biopsie. Dit omvat het inbrengen van een naald door de perineumwand om weefselmonsters te verzamelen. Voor deze methode ondergaat de patiënt een MRI-scan en krijgt hij een echo van het gebied.

Uitdagingen met een biopsie

Momenteel worden deze 3D-beelden echter vertaald naar 2D-visualisatie. Daarom is de geleiding van de naald in deze situatie minder wenselijk. Volgens Dr. Ming Li: “De huidige methodes hebben bepaalde beperkingen. Robotondersteuning is kostbaar en voegt procedurele tijd toe, terwijl andere methoden een bepaald pad voor de naald vereisen dat de buitenste regionen van de prostaat buiten beschouwing laat.”

Om deze problemen op te lossen, experimenteerde het onderzoeksteam onder leiding van Dr. Ming Li met het HoloLens AR-systeem om met de referentiegegevens van de patiënt de 3D-beelden op het lichaam van de patiënt te projecteren. Li: “[Het] biedt de arts de mogelijkheid om een benadering uit de vrije hand te gebruiken.” De uroloog draagt de HoloLens AR-bril waarmee hij de patiënt en de benodigde MRI-gegevens kan zien. Ook zien ze het vooraf geplande naaldpad op de patiënt.

AR voor een biopsie veel flexibeler

De onderzoekers testten de nauwkeurigheid van de beeldoverlay en de nauwkeurigheid van het richten op de naald voor de AR voor een biopsiesysteem op een dummy. De onderzoekers registreerden de plaatsingsfouten voor zowel vrije als geplande padgeleidingsmethoden. Bovendien gebruikten ze het systeem ook om markers van zacht weefsel af te leveren op de tumoren van een menselijk bekkenfantoom.

“De HoloLens heeft het potentieel om meer flexibiliteit te bieden dan de huidige op rasters gebaseerde TP-methoden en kan dit nauwkeurig doen”, benadrukt Li. “Door een meeslepende 3D-ervaring te bieden, maakt het HoloLens AR-systeem uit de hand laesietargeting mogelijk. AR voor een biopsie kan grote klinische waarde bieden aan artsen en patiënten door de problemen op te lossen die verband houden met prostaatinterventieprocedures, “concludeert ze.

Lees het volledige artikel hier: https://www.spiedigitallibrary.org/journals/journal-of-medical-imaging/volume-10/issue-2/025001/HoloLens-augmented-reality-system-for-transperineal-free- hand-prostaat-procedures/10.1117/1.JMI.10.2.025001.full

Misschien vind je deze berichten ook interessant