Home Reality in business Renault opent centrum voor digitale simulatie

Renault opent centrum voor digitale simulatie

door Marco van der Hoeven

Na jaren van ontwikkeling en een investering van 26 miljoen euro heeft Renault Group onlangs een nieuw gebouw geopend in het Technocentre, het centrale knooppunt van de ontwikkelingsafdeling van het bedrijf. Het gebouw is helemaal gericht op geavanceerde simulaties die het rijden virtueel nabootsen.

Door het gebruik van digitale simulatie kan de noodzaak van fysieke prototypes verminderd worden. De simulatie kan gebruikt worden tijdens de ontwikkelingsfase van een voertuig en gedurende de hele levensduur ervan.

Renault Group, dat ook de ScaneR-simulatiesoftware heeft ontwikkeld, heeft ervaring op het gebied van digitale simulatie voor het virtueel testen van voertuigprestaties, het definiëren van Human Machine Interfaces (HMI’s) en hun ergonomie, en het goedkeuren van veiligheidsfuncties. Met behulp van technologieën zoals virtual reality kunnen ingenieurs de prestaties van een virtueel voertuig testen.

Simulatoren kunnen de omgeving en de verlichting van de koplampen nabootsen, waardoor ingenieurs de verlichting van toekomstige auto’s kunnen testen zonder de weg op te gaan. Renault Group heeft diverse digitale simulatoren ontwikkeld die verschillende factoren kunnen meenemen in hun simulaties.

ROADS

Renault Group heeft samen met AV Simulation een simulator genaamd ROADS (Renault Operational Advanced Driving Simulator) ontwikkeld. ROADS is geplaatst in een ruimte van 1.400 vierkante meter en heeft een hoogte van 12 meter. Deze simulator heeft de capaciteit om verschillende rijomstandigheden na te bootsen, zoals het soort weg, verkeersdichtheid, interacties met andere voertuigen en weersomstandigheden. Met ROADS kunnen ingenieurs verschillende aspecten van voertuigen evalueren.

Menselijke factor

In het Immersive Simulation Centre van Renault Group werken meer dan zeventig ingenieurs. Sommigen werken aan de Scenario Factory, die verschillende wegen digitaal kan nabootsen. Anderen werken aan de digital twin, die de kenmerken van een voertuig omvat. In de ROADS-simulator kunnen bestuurders de digitale versie van een voertuig besturen om te testen hoe het voertuig zich gedraagt.

Misschien vind je deze berichten ook interessant