Home Reality in research Robot brengt gebruikers op afstand real time tot leven

Robot brengt gebruikers op afstand real time tot leven

door Marco van der Hoeven

Onderzoekers van de Cornell University hebben een robot ontwikkeld, genaamd ReMotion, die fysieke ruimte inneemt namens een gebruiker op afstand. De robot bootst automatisch de bewegingen van de gebruiker in realtime na en brengt belangrijke lichaamstaal over die verloren gaat in standaard virtuele omgevingen.

“Wijsgebaren, het waarnemen van iemands blik, intuïtief weten waar iemands aandacht is – in een afstandssetting verliezen we deze non-verbale, impliciete aanwijzingen die erg belangrijk zijn voor het uitvoeren van ontwerptaken”, aldus Mose Sakashita, een doctoraatsstudent in de informatiewetenschap.

Sakashita is de eerste auteur van “ReMotion: Supporting Remote Collaboration in Open Space with Automatic Robotic Embodiment”, dat hij presenteerde op de Association for Computing Machinery CHI Conference on Human Factors in Computing Systems in Hamburg, Duitsland. “Met ReMotion laten we zien dat we snelle, dynamische interacties kunnen mogelijk maken met behulp van een mobiele, geautomatiseerde robot.”

Het slanke, bijna twee meter hoge apparaat is uitgerust met een monitor als hoofd, omnidirectionele wielen als voeten en game-engine software als brein. Het bootst automatisch de bewegingen van de gebruiker op afstand na – dankzij een ander apparaat dat ook door Cornell is ontwikkeld, genaamd NeckFace, dat de gebruiker op afstand draagt om hoofd- en lichaamsbewegingen te volgen. De bewegingsgegevens worden vervolgens in realtime naar de ReMotion-robot verzonden.

Telepresence-robots zijn niet nieuw, maar gebruikers op afstand moeten ze doorgaans handmatig besturen, wat afleidt van de taak waar ze mee bezig zijn, aldus de onderzoekers. Andere opties zoals virtual reality en mixed reality samenwerking kunnen ook een actieve rol van de gebruiker vereisen en hoofdtelefoons kunnen het perifere bewustzijn beperken, voegen de onderzoekers eraan toe.

In een klein onderzoek meldde bijna alle deelnemers dat ze een betere verbinding hadden met hun teamleden op afstand bij het gebruik van ReMotion in vergelijking met een bestaand telerobotisch systeem. Deelnemers meldden ook aanzienlijk hogere gedeelde aandacht onder samenwerkende teams op afstand.

In zijn huidige vorm werkt ReMotion alleen met twee gebruikers in een één-op-één-afstandsinstelling, waarbij elke gebruiker fysieke ruimtes van identieke grootte en indeling moet hebben. In toekomstig werk willen de ontwikkelaars van ReMotion asymmetrische scenario’s verkennen, zoals een enkel teamlid op afstand dat virtueel via ReMotion samenwerkt met meerdere teamgenoten in een grotere ruimte.

Misschien vind je deze berichten ook interessant