Home Reality in gaming Microsoft Flight Simulator bereikt mijlpaal van tien miljoen virtuele piloten

Microsoft Flight Simulator bereikt mijlpaal van tien miljoen virtuele piloten

door Marco van der Hoeven

Microsoft Flight Simulator (MSFS) 2020, dat 27 maanden geleden werd gelanceerd, heeft in een zeldzame aankondiging bekend gemaakt dat de virtuele wereld ondertussen wordt bevolkt door tien miljoen virtuele piloten. De simulator is een complex technologisch hoogstandje dat realistische vliegtuigmodellen combineert met een dynamische fotorealistische digital twin van de wereld, gegenereerd door middel van AI en fotogrammetrie, gestreamd vanuit de Azure-cloud. Veel van de virtuele piloten vliegen in VR.

Flight Simulator is de oudste nog lopende franchise van Microsoft, zelfs ouder dan Windows en Office. Vorige maand vierde MSFS zijn veertigste verjaardag met een forse uitbreiding van de simulator, waar op basis van realistische aerodynamische modellen ook helikopters en zweefvliegtuigen aan zijn toegevoegd. Eerder al werd de aan MSFS gekoppelde Store door CEO Satya Nadella ‘vibrant’ genoemd, een zeldzaamheid omdat hij normaal nooit refereert aan games.

Digitale 3D kopie van de wereld

Het belang van MSFS voor Microsoft is echter niet alleen omzet die de franchise genereert. De huidige versie is bij uitstek geschikt om het samenspel van cutting edge technologieën als digital twins, AI, cloud streaming op de grootst mogelijke schaal, de hele wereld, te testen met een groot aantal gebruikers waarvan een deel die wereld betreedt in VR. Het systeem heeft niet alleen een real live weersysteem, maar ook een dynamische sterrenhemel die een getrouwe weergave is van de echte sterrenhemel. Een dergelijke gedetailleerde digitale 3D-kopie van de wereld kan ook voor bedrijven en overheden de basis zijn voor interessante oplossingen.

200 x retour aarde-zon

Ondertussen hebben de gebruikers van MSFS in totaal vijfhonderd miljoen vluchten voltooid, met een totale afstand van veertig miljoen mijl, zo’n zestig miljoen kilometer. Die afstand is het equivalent van tien miljoen keer de aarde rondvliegen, of tweehonderd retourtjes tussen de aarde en de zon. Uit de laatste cijfers, die dateren van begin dit jaar, blijkt dat een kwart van de gebruikers een VR-headset heeft. De simulator kan worden gedraaid op PC, Xbox Console en Xbox Cloud Gaming.

Misschien vind je deze berichten ook interessant