Home Reality in business Column: Welke Metaverse bedoel je?

Column: Welke Metaverse bedoel je?

door Randall van Poelvoorde

Wanneer mensen voorspellen dat de Metaverse pas over een jaar of tien zal komen dan vraag ik me af over welke Metaverse ze het hebben.

Zelf onderscheid ik er drie:

  1. Persoonlijke Metaverse: VR gebruiken om te gamen, te genieten van concerten, musea te bezoeken, crypto uit te geven en meer.
  1. Werk-Metaverse: Werk en realiteit vermengen zich met AR/VR/XR. Stel je vergaderingen en taken voor.
  1. Industriële Metaverse: Industriële zaken nabootsen met digital twins. Zoals industriële ope raties in virtuele vorm.

Ik hou van de industriële Metaverse omdat het dichter bij de realiteit staat dan andere typen. Bedrijven gebruiken al digitale twins die de basis leggen. Onderzoek (en mijn netwerk bevestigt dit) toonde aan dat de meeste industrieën meer digitaal willen, en voorspellingen zeggen dat digitale tweelingen binnenkort miljarden waard kunnen zijn.

Hoe de Industriële Metaverse helpt: Ontwerpers gebruiken digitale tweelingen om ideeën te testen en te verbeteren. Na het digitaal nabouwen bouwen van een systeem (of heel bedrijf zoals Palantir doet) gaat er data in, waardoor alles nog beter wordt. Maar goede data is essentieel. Betrouwbare informatie verhoogt de nauwkeurigheid en digitale verzameling is beter dan handmatige invoer.

Het bouwen van de Industriële Metaverse

Grote datacenters zijn natuurlijk nodig. Denk aan de verwerkingskracht die we nodig hebben voor fotorealistische afbeeldingen van enorme ruimtes zoals magazijnen of fabrieken. Cloudservices met krachtige technologie zoals GPU’s en “transformers” zullen en masse worden gebruikt.

 Toekomst van de Industriële Metaverse

Verwacht overal digital twins, allemaal verbonden. Dit zal enorm zijn, van kleine taken tot enorme systemen. Denk aan voordelen op mondiaal niveau.

Het opbouwen van de toekomstige Industriële Metaverse vereist veel rekenkracht, niet slechts één centrum. Veel kleinere centra, allemaal verbonden, zijn de weg vooruit. Het draait om klein beginnen en groeien.

Deze nieuwe aanpak helpt bedrijven innoveren. Digital Twins kunnen helpen bij beslissingen en operaties, en we kunnen grote modellen zien voor hele bedrijven of landen. Hoewel het tijd zal kosten, is de reis begonnen.

Misschien vind je deze berichten ook interessant