Home Reality in beeld Stem van Darth Vader vervangen door AI

Stem van Darth Vader vervangen door AI

door Anne van den Berg

Na 45 jaar de stem van Darth Vader uit de Star Wars-films te zijn geweest, heeft de 91-jarige James Earl Jones de rechten van de Vader-stem overgedragen aan AI. De filmmakers kunnen daardoor archiefclips van Jones’ stem gebruiken om een ​​AI-algoritme te voeden en zo Darth Vader in leven te houden. Het Oekraïense bedrijf Respeecher creëert de stem van Vader.

Als Darth Vader ooit de woorden ‘Nee, ik ben je vader’ nog eens zal uitspreken, dan is de kans groot dat ze niet worden gesproken door James Earl Jones. De 91-jarige Jones gaf namelijk zijn rechten op het gebruik van stemopnames uit het archief in combinatie met het personage van Vader door. De archiefclips worden gebruikt om een ​​AI-algoritme te voeden dat is ontwikkeld door het Oekraïense bedrijf Respeecher.

Respeecher maakt stem van Darth Vader

Respeecher gebruikt AI om stemmen te klonen en werkt samen met Lucasfilm om veel stemmen te genereren die in het hele Star Wars-universum te horen zijn, zoals Luke Skywalker in Disney’s The Book of Boba Fett. De recreatie van Vaders stem is al te horen in de onlangs uitgebrachte Obi-Wan Kenobi miniserie.

Bronnen: Deadline en Vanity Fair

Misschien vind je deze berichten ook interessant