Home Financiële realiteit Lloyds Banking Group presenteert 5 trends in fintech

Lloyds Banking Group presenteert 5 trends in fintech

door Anne van den Berg

Lloyds Banking Group Fintech Investment Director, Kirsty Rutter, presenteerde eind januari 5 trends in fintech. Ze stond natuurlijk stil bij de verminderde waarde van crypto-investeringen, maar ze vindt het belangrijker dat we kijken naar de technologie achter crypto. Trends zijn daarom bijvoorbeeld blockchain voor de digitale identiteit, web 3.0 en het creëren van wet- en regelgeving rondom crypto.

Aan het begin van 2022 was fintech booming, schrijft Kirsty Rutter, maar inmiddels zijn de investeringen sterk in waarde verminderd. Uit cijfers van KPMG blijkt dat de fintech-investeringen zijn gedaald naar $9,6 miljard in het eerste halfjaar van 2022. Daar waar in dezelfde periode in 2021 nog $27,8 miljard werd uitgegeven. Ondanks deze kelderende cijfers blijft fintech zich ontwikkelen, aldus Rutter die vijf trends definieerde.

Het grotere publiek bereiken met fintech

Twee trends die Rutter definieerde, draaien om inclusiviteit en het dichten van de digitale scheiding tussen generaties. Volgens Rutter zijn beiden nodig om de acceptatie van fintech door de hele samenleving te vergroten. “Het is vooral zorgelijk dat tien miljoen Britse volwassenen niet zelf toegang hebben tot het internet. En 11 miljoen mensen ontbreekt het aan digitale vaardigheden die nu nodig zijn in het dagelijks leven, blijkt uit data van Lloyds Bank”, schrijft Rutter.

Een andere trend is de ontwikkeling digitale munteenheden en blockchain, waarbij een nadruk ligt op regulering en de inzet van blockchain. Zo schrijft Rutter: “We gaan waarschijnlijk zien dat wetgevers dichter op cryptogeld gaan zitten – ze kunnen misschien een wereldwijd regulerend beleid opzetten. Althans, dat idee wordt nu besproken.” Maar de echte waarde zit in blockchaintechnologie, aldus Rutter.

Toegevoegde waarde van blockchain

Terwijl crypto een twijfelachtige reputatie heeft opgebouwd, heeft blockchain bewezen echt van toegevoegde waarde te kunnen zijn. Rutter verwacht dat komende maanden en jaren meer financiële organisaties gaan investeren in blockchaintechnologie of de eraan gerelateerde fintech. Een trend die daarop aansluit is digitale identiteit, waarbij blockchain helpt om te bewijzen dat mensen zijn wie ze zeggen dat ze zijn op een digitaal apparaat.

De laatste, maar niet minder belangrijke trend die Rutter definieert, is de doorontwikkeling van het internet naar web 3.0. Daarbij draait het om decentralisatie en is gebaseerd op blockchain en een token-gebaseerde economie. De focus ligt op het verspreiden van eigenaarschap over de gebruikers van bijvoorbeeld een community of product. Dit principe wordt al toegepast in web3, maar web 3.0 laat waarschijnlijk langer op zich wachten totdat iedereen is aangesloten op deze gedecentraliseerde principes.

Misschien vind je deze berichten ook interessant