Home Real infrastructure Nieuw XR metaverse platform voor samenwerking met meerdere gebruikers

Nieuw XR metaverse platform voor samenwerking met meerdere gebruikers

door Pieter Werner

ETRI-onderzoekers hebben een metaverse-platform ontwikkeld dat het mogelijk maakt om vrij samen te werken tussen meerdere gebruikers via verschillende online en offline communicatiemiddelen. Electronics and Telecommunications Research Institute (ETRI) claimt een XR-samenwerkingsplatformtechnologie waarmee meerdere deelnemers op afstand met elkaar kunnen communiceren om verschillende taken uit te voeren in XR.

Met bestaande technologie is real-time samenwerking van ongeveer 5 personen mogelijk, maar het onderzoeksteam heeft een technologie ontwikkeld die gebruiker-tot-gebruiker interactie en samenwerking op afstand in real time ondersteunt door middel van gegevenssynchronisatie voor maximaal 11 deelnemers. Het heeft de capaciteit verdubbeld in vergelijking met andere vergelijkbare metaverse platforms.

Het door ETRI ontwikkelde XR-metaverse-platform is een softwaretechnologie die verschillende interacties tussen gebruikers ondersteunt door: de XR-ruimte op te bouwen en uit te breiden; zeer nauwkeurige locatieherkenning (VPS) van grootschalige deelnemers door 3D-coördinaatherkenning in de XR-ruimte; handgebarenherkenning van de individuele gebruiker; realtime synchronisatie van door gebruikers gedeelde gegevens in de metaverse-ruimte.

Met dit platform is het mogelijk om de uitgebreide op realiteit gebaseerde metaverse ruimte te implementeren met ’s werelds beste prestaties. Het onderzoeksteam verwierf ook technologie om de XR-ruimte in realtime uit te lijnen en uit te breiden door real-time kaartleertechnologie toe te voegen voor mobiele apparaten en XR-brillen. De nauwkeurigheid van het creëren van de virtuele ruimte is vrij nauwkeurig, namelijk slechts 2,85 cm, in termen van verschilfout tussen de virtueel gecreëerde ruimte en de echte ruimte.

ETRI heeft het platform zo geoptimaliseerd dat bewegingen tussen gebruikers binnen 0,1 seconden vertraging worden gesynchroniseerd. Het werd ook aangepast zodat de rekensnelheid van het samenwerkingsplatform constant kon blijven, zelfs als het aantal deelnemers werd verhoogd. Het leveren van een boeiende ervaring via een minimale vertraging van de netwerkverbindingsomgeving wordt beschouwd als een essentieel onderdeel van metaverse-implementatie.

Het herkent de handgebaren van de gebruiker snel en nauwkeurig. Dit is te danken aan het gebruik van een single-layer deep learning inferentietechniek. Over het algemeen neemt de hoeveelheid te verwerken gegevens en de bewegingsherkenningstijd toe naarmate het aantal gebruikers toeneemt. Het XR-metaverse-platform van de ETRI behaalde ’s werelds beste prestaties door multi-handgebaren in 0,01 seconden te herkennen en de samenwerkingssnelheid tussen gebruikers op 0,1 seconden te houden. De synchronisatiesnelheid tussen meerdere deelnemende gebruikers werd geverifieerd via ETRI’s eigen 5G MEC-testbed dat voor dit doel is gebouwd.

Het XR metaverse-platform van het onderzoeksteam maakte samenwerking en communicatie mogelijk tussen visuele, audio- en tactiele zintuigen, wat een groen licht is voor de verspreiding van Korea’s eigen merk van op XR gebaseerde metaverse-technologie.

Deze technologie werd in december 2021 met name toegepast op een onderwijsscenario in de wetenschapsklas voor basisschoolleerlingen in Gyeongnam in Korea, en de bruikbaarheid ervan werd geverifieerd door middel van een proefdienst voor onderwijs op afstand via face/non-face-kanalen. Daarnaast is het onderzoeksteam van plan om de toepasbaarheid verder te vergroten door in oktober van dit jaar het werkende systeem voor 20 leerlingen te demonstreren op een andere openbare basisschool in Daejeon, Korea.

“We zullen proberen de commercialisering van ETRI’s metaverse-technologie op verschillende gebieden te promoten, zoals op samenwerking gebaseerd onderwijs op afstand, productie, kantoor en thuis door gebruik te maken van ’s werelds beste op XR gebaseerde metaverse samenwerkingsplatform”, Dr. Son Wook-ho van ETRI’s CG/ Visie Lab.

In de toekomst zal ETRI zich inspannen om het industriële ecosysteem van metaverse te ontwikkelen door metaverse-kerntechnologieën te verwerven door internationale normen met betrekking tot metaverse vast te stellen. Bovendien zal verdere verwerving van geavanceerde technologieën helpen bij het bouwen van de ultieme metaverses door de toepassingsservices van het XR metaverse-platform.

Foto: een onderzoeksteam van de ETRI demonstreert een metavers platform voor samenwerking met meerdere gebruikers. Credit Electronics and Telecommunications Research Institute (ETRI)

Misschien vind je deze berichten ook interessant