Home Maatschappelijke Reality Rotterdam bereidt zich voor op web3 en de metaverse

Rotterdam bereidt zich voor op web3 en de metaverse

door Anne van den Berg

Tijdens de Immersive Tech Week werd het rapport ‘Ondernemen en werk in het Rotterdam van 2030’ gepresenteerd. In het rapport wordt de impact van web3 en de metaverse onderzocht. Meer dan dertig experts, waaronder Marloes Pomp en Martijn J. Peltenburg, deelden hun expertise en visie in het rapport. Conclusie: web3 kan ondernemers in Rotterdam veel brengen, maar de vraag is of ze zelfstandig de waarde eruit kunnen halen.

Meer over de Immersive Tech Week vind je hier. En vergeet ons niet te volgen zodat je nieuwe content over deze week niet mist!

Robert Simons, Wethouder Economie in Rotterdam, vertelt in het rapport dat web3 en de metaverse nog in de kinderschoenen staan: “Toch zien we rond deze ontwikkelingen in de stad en wereldwijd veel nieuwe economische activiteit ontstaan. Juist bij mkb-bedrijven die niet de last dragen van de schaalgrootte van de grote jongens. Lokale ondernemers en de stad zijn op zoek naar vernieuwing.”

Web3 en de metaverse onderzoeken

Omdat de stad Rotterdam op zoek is naar die vernieuwing is deze verkenning gedaan, die de kansen en uitdagingen van web3 en de metaverse onderzoeken. “We willen ons zo goed mogelijk voorbereiden op het werk, de banen en de digitale economie van de toekomst”, aldus Simons. Voorbereiding is nodig, want hoewel actief worden eenvoudig is, is het slim als bedrijven zich eerst verdiepen in web3 en de metaverse.

Volgens het rapport is het belangrijk dat bedrijven zich realiseren dat er een nieuwe dynamiek is met de klanten en fans – een post-consumentistische dynamiek zoals het wordt genoemd. Daarin zijn merkfans en klanten medewerkers en aandeelhouders. Loyaliteitspunten op basis van transacties worden gemeenschappen van gevestigde belangen die verder gaan dan het genereren van inkomsten, aldus het rapport.

Niet zonder risico

Het is dus maar net de vraag of retailbedrijven zelfstandig web3 en de metaverse kunnen benutten. Zeker omdat de metaverse en web3 niet zonder risico gebruikt kunnen worden. Ook in web2, waarin sociale media een centrale rol spelen, waren de risico’s niet direct helder, maar nu dat wel duidelijker wordt, is bijsturen lastig of zelfs onmogelijk. Daarvoor is ook een rol weggelegd voor de publieke sector.

Natuurlijk zijn er sectoren waarvoor de transitie eenvoudiger zal zijn, zoals voor de gaming sector en mode. Die fungeren als pioniers en kunnen helpen om toepassing en adoptie van web3 in de stad te stimuleren. Daarom wordt in het rapport ook gesproken over een metaversehub in Rotterdam-Zuid, waar ondernemers, studenten en andere geïnteresseerden samenkomen om activiteiten voor web3 en de metaverse te ontwikkelen.

Wil je het rapport nalezen? Kijk hier.

Misschien vind je deze berichten ook interessant