Home Reality in business Siemens investeert €2 miljard in industriële Metaverse

Siemens investeert €2 miljard in industriële Metaverse

door Pieter Werner

Het Duitse Siemens kondigt een omvangrijke investeringsstrategie van €2 miljard aan, met als doel zijn productiecapaciteit uit te breiden en innovatie over de hele wereld te stimuleren. Dit alles in een poging om voorop te blijven lopen op het gebied van digitalisering, automatisering en duurzaamheid. De strategie bevat een verhoogde focus op de industriële Metaverse, een opkomend domein dat belooft de werking van industrieën te herdefiniëren.

Volgens de onthulde strategie is Siemens van plan om high-tech fabrieken, onderwijscentra en innovatielabs wereldwijd te bouwen. Hoewel eerdere investeringen zich vooral op de VS en Duitsland richtten, markeert de nieuwe strategie een opvallende verschuiving richting Azië, met nieuwe projecten aangekondigd in Singapore en een uitbreidingsplan in Chengdu, China.

De CEO van het bedrijf, Roland Busch, onderstreepte de stap: “Onze technologieën spelen in op langetermijntrends waarbij onze klanten onze steun nodig hebben om competitiever, veerkrachtiger en duurzamer te worden. Siemens maakt momenteel een aanzienlijk bovengemiddelde groei door. Vandaag kondigen we een investeringsstrategie aan om toekomstige groei te stimuleren, innovatie te bevorderen en veerkracht te vergroten.”

De strategie zal worden ondersteund door een verwachte toename van ongeveer €0,5 miljard in onderzoek en ontwikkeling (O&O) voor het fiscale jaar 2023. Hierbij wordt gericht op kerntechnologiegebieden zoals simulatie, digitale tweelingen, kunstmatige intelligentie en vermogenselektronica. Deze verhoogde O&O-financiering volgt op Siemens’ recente partnerschap met Microsoft en NVIDIA om de codegeneratie voor industriële automatisering te versnellen en de industriële Metaverse te bouwen.

Zuidoost-Azië is geïdentificeerd als een bijzonder veelbelovende regio. In dit verband heeft Siemens de bouw aangekondigd van een nieuwe high-tech fabriek in Singapore. De fabriek, ontwikkeld met Siemens’ eigen digitale tweeling- en intelligente hardwaretechnologieën, wordt verwacht een toonbeeld te zijn van de geavanceerde mogelijkheden van digitalisering en high-tech productie. Deze investering van €200 miljoen zal naar verwachting meer dan 400 banen opleveren.

Busch benadrukte: “De investeringen ondersteunen onze strategie om de echte en de digitale wereld te combineren – en onze focus op diversificatie en lokaal-voor-lokaal zakendoen. We zetten duidelijk in op onze sterke wereldwijde aanwezigheid om de groei in de meest relevante markten ter wereld te ondersteunen.”

In China investeert Siemens €140 miljoen (RMB 1,1 miljard) in de uitbreiding van zijn digitale fabriek in Chengdu en een nieuw digitaal O&O-innovatiecentrum in Shenzhen, wat het totale aantal nieuwe banen op ongeveer 400 brengt.

Siemens’ wereldwijde investeringsdrang is ook zichtbaar in Europa en de VS, met uitgebreide productie in Trutnov, Tsjechië, een investering van €30 miljoen in Frankfurt-Fechenheim, Duitsland, en een investering van $220 miljoen in een nieuwe rollend materieelfabriek in Lexington, North Carolina.

De industriële Metaverse, een onderling verbonden netwerk van digitale tweelingtechnologieën en AI, staat centraal in de toekomstige groei- en veerkrachtplannen van Siemens. Als Siemens succesvol is in deze opkomende sector, kan dat industriële processen herdefiniëren en nieuwe normen stellen voor de toekomst.

Misschien vind je deze berichten ook interessant