Home Real people Zakelijke toepassing van hologrammen staat op punt van doorbreken

Zakelijke toepassing van hologrammen staat op punt van doorbreken

door Marco van der Hoeven

‘Waarde halen uit data’ is al enige tijd een veelgehoord mantra in de automatisering. Maar het inzichtelijk maken van echt grote hoeveelheden data is altijd een probleem geweest. Hologrammen blijken daar nu bij uitstek geschikt voor te zijn. Het Nederlandse Tekle Holographics is in korte tijd met zijn holografische technologie uitgegroeid tot wereldwijd voorloper op het gebied van datavisualisatie. Na een opvallende aanwezigheid op CES dit jaar en partnerships met Nvidia en SAS tonen organisaties uit een breed scala aan sectoren belangstelling voor het zakelijk gebruik van hologrammen.

Tekle Holographics is opgericht door CEO Michel Tzsfaldet. Het bedrijf is voortgekomen uit Value Added Reseller Tekle, dat zich bezighoudt met werkplekoptimalisatie, cybersecurity en datacenteroplossingen. “In 2020 was ik op een technologiebeurs in Monaco, daar ontmoette ik iemand die geavanceerde holografische oplossingen ontwikkelde. Ik zag hierin direct mooie zakelijke toepassingen, en ben begonnen om dit aan onze zakelijke klanten aan te bieden.”

Hij liep daarbij echter direct tegen een probleem op: “Die technologie was nooit voor zakelijke klanten bedoeld maar voor de entertainment sector, waardoor het niet geschikt was voor onze klanten. Daarom hebben we zelf een team van slimme ontwikkelaars bijeengebracht om de technologie dermate aan te passen dat het bruikbaar was om “critical data” ermee te verwerken, en zijn we onder meer gaan samenwerken met Nvidia. Die activiteiten hebben we vorig jaar ondergebracht in Tekle Holographics.”

Defensie

Deze inspanningen hebben direct geleid tot verschillende holografische toepassingen, die worden gedemonstreerd in een experience center op het Nederlandse hoofdkantoor in Hilversum. “Een hologram staat los in de ruimte, en je moet eromheen kunnen lopen terwijl je continu het beeld blijft zien”, definieert hij het begrip hologram. De getoonde hologrammen hebben een breed scala aan toepassingen: bijvoorbeeld volledige 3D-modellen van bouwprojecten waarin kan worden ingezoomd op alle details, en veranderingen direct zichtbaar zijn.

Of het tonen van een volledig beweegbaar en manipuleerbaar 3D-model van een automotor, of het in VR inrichten van een ruimte, zodat direct zichtbaar is hoe veranderingen uitpakken. Deze in eigen huis doorontwikkelde technologie is ondertussen zo stabiel dat het ook bruikbaar is in bijvoorbeeld defensietoepassingen.

Explosieve groei

“Het is een volwaardig product dat de markt in kan. We zijn daar bij diverse organisaties mee aan de slag gegaan, en zijn ondertussen ook een samenwerking met o.a. SAS aangegaan, die onlangs officieel is aangekondigd. Samen gaan we in bijvoorbeeld de bouw, de medische wereld en de energiesector holografische visualisaties aanbieden van data. Sinds de CES in Las Vegas is de belangstelling voor ons product explosief gegroeid, en krijgen we vragen van over de hele wereld.”

Het aantal potentiële toepassingen groeit razendsnel. “Een paar maanden geleden dacht ik nog dat de toepassing vooral interessant zou zijn als hulpmiddel voor engineers, bijvoorbeeld bij het bouwen van complexe zaken, en de medische markt. Maar nu bekend is wat we doen worden we door organisaties in de meest onverwachte sectoren gebeld, bijvoorbeeld de juridische sector en entertainment. We verkeren nu zelfs in een situatie dat we het soms zelfs wat moeten afremmen.”

Data visualiseren

Hologrammen zijn volgens Tzsfaldet bij uitstek interessant in situaties waar er zoveel data zijn, dat ze op geen enkele andere manier overzichtelijk te visualiseren zijn. “In een model van een smart city kun je bijvoorbeeld gedetailleerd alle betrokken IoT-devices in een bepaald netwerk weergeven. Je kunt bijvoorbeeld in een holografisch model van een stad in real time weergeven waar ambulances, brandweerauto’s en politievoertuigen zich bevinden.”

De huidige toepassingen zijn allemaal voor professionele gebruikers. Maar, zegt Tzsfaldet: “Het is de kunst dit ook voor consumenten beschikbaar te krijgen. Wanneer wij ervoor kunnen zorgen dat mensen dit thuis gebruiken komt de echte doorbraak. De technologie moet niet alleen bij grote bedrijven beschikbaar zijn.”

Vergaderen

In zakelijk gebruik ziet hij een ontwikkeling naar meer schaalgrootte, bijvoorbeeld met een grotere groep mensen een schip op ware grootte bekijken. Ook de sociale potentie van holografische technologie is enorm. “We hebben tijdens de pandemie gezien dat werken op afstand een keerzijde heeft. Vergaderen met een beeldscherm werkt niet goed. Ook vergaderen met een avatar werkt niet.”

“Als je dan toch virtueel bij elkaar komt wil ik dat je elkaar fotorealistisch kunt zien. Een belangrijk deel van communicatie is lichaamstaal, en die zie je niet met avatars.” De huidige AR en VR toepassingen, hoe geavanceerd ze ook zijn, ziet hij als een noodzakelijke tussenstap. “Hoe mooi die technologie nu ook is, het vormt niet het eindstation van visualisatie. Het is een stepping stone, die best nog wel eens tien jaar zou kunnen blijven bestaan.

Mensen

Door alle belangstelling voor de holografische oplossingen van Tekle is de beschikbaarheid van technisch voldoende geschoold personeel de belangrijkste beperking. “De mensen die dit ontwikkelen zijn enorm belangrijk. Er zijn erg veel mensen die wel willen, maar niet iedereen is voldoende gekwalificeerd. Met name senior developers zijn zeldzaam. Maar ik besef heel goed dat dit een luxeprobleem is.”

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant