Home Reality in business De toekomst van AR- en VR-software: marktwaarde van $77,5 miljard

De toekomst van AR- en VR-software: marktwaarde van $77,5 miljard

door Marco van der Hoeven

De wereld van Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) bevindt zich op een interessant kruispunt. Ooit gezien als niche-technologieën, hebben AR en VR nu hun weg gevonden in een verscheidenheid aan sectoren, van gezondheidszorg en onderwijs tot bedrijfsleven en entertainment.

De marktwaarde van AR- en VR-software wordt momenteel geschat op 32,5 miljard dollar in 2023. Maar volgens een recent rapport van MarketsandMarkets zal dit cijfer tegen 2028 stijgen naar een indrukwekkende $77,5 miljard, met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 19,0%. Deze groei wordt gevoed door verbeterde technologieën, de opkomst van mixed reality, en geavanceerde ontwikkelingstools. Echter, zoals met elke technologische evolutie, zullen de gebruikerservaring en ethische overwegingen centraal staan in de verdere ontwikkeling van deze markt.

Een opvallende sector die profiteert van de voordelen van VR is de automobielindustrie. Ingenieurs en ontwerpers gebruiken VR voor voertuigontwerp en prototyping, wat resulteert in snellere en nauwkeurigere modellen. Aan de andere kant maakt AR het mogelijk om digitale informatie direct op fysieke auto’s te projecteren, waardoor klanten een verbeterde en geïnformeerde koopervaring hebben.

Op het gebied van entertainment wordt voorspeld dat het segment Media & Entertainment in 2023 het grootste marktaandeel zal hebben. Streamingplatforms duiken steeds dieper in de wereld van AR en VR om hun inhoudsbibliotheken te diversifiëren, waardoor abonnees kunnen genieten van een meeslepender en interactiever aanbod.

Het mobiele AR-softwaresegment ziet ook een opmerkelijke groei, aangedreven door de vooruitgang in mobiele technologie. Hedendaagse smartphones en tablets, uitgerust met krachtige processors en geavanceerde sensoren, brengen AR naadloos in ons dagelijks leven.

In de regio Azië-Pacific is de gezondheidszorgsector een belangrijke begunstigde van AR en VR. Deze technologieën worden ingezet voor medische training, telegeneeskunde en het verbeteren van de patiëntenzorg. Het gebruik van AR en VR in de gezondheidszorg heeft een revolutionaire impact, van medisch onderwijs tot patiëntbehandeling.

Op de markt zijn diverse toonaangevende bedrijven actief, waaronder Microsoft, Google, Unity Technologies en Adobe. Deze bedrijven hebben een scala aan strategieën aangenomen, van samenwerkingsverbanden en productlanceringen tot overnames, om hun positie op de AR- en VR-softwaremarkt te versterken.

De recente samenwerkingen, zoals die tussen Samsung, Google en Qualcomm, of tussen Microsoft en Metaverse, zijn illustratief voor de dynamiek en het potentieel van deze markt.

Misschien vind je deze berichten ook interessant