Home Metaverse Marketing Meta aangeklaagd voor overname van Within

Meta aangeklaagd voor overname van Within

door Anne van den Berg

De Amerikaanse Federal Trade Commission heeft op 26 oktober 2022 een gerechtelijk bevel aangevraagd om te voorkomen dat Meta Within Unlimited, een virtual reality (VR)-content creator, koopt. De FTC stelt dat de overname zou leiden tot een monopolie in de markt van VR-fitness-apps. Volgens de FTC bezit Meta al een populaire VR-fitness-app en is de overname van Within een manier om marktaandeel te kopen in plaats van het te verdienen.

De FTC diende een verzoek in tegen Meta nadat in de commissie 3-2 had gestemd voor het verzoek om een ​​gerechtelijk bevel goed te keuren. Op 26 oktober 2022 werd in de federale rechtbank in San Francisco een verzoek ingediend voor een tijdelijk verbod en een voorlopige voorziening. Volgens de FTC lijkt het erop dat Meta door de overname van Within een ​​monopolie wil creëren op de markt van virtual reality (VR) fitness-apps.

Overname van Within zou leiden tot monopolie

In haar klacht stelt FTC dat de overname een manier is van Meta om de VR-industrie te domineren, een markt die naar verwachting groeit van $ 5 miljard vorig jaar tot $ 12 miljard in 2024. Meta heeft al de bestverkochte VR-headset, Quest 2, en een Meta Quest Store met honderden apps. Het bedrijf kocht ook gamemakers zoals Beat Games, Sanzaru en Ready at Dawn Studios.

In een verklaring zei John Newsman, directeur van het FTC’s bureau of Competition: “Meta heeft al een bestverkochte virtual reality-fitness-app en had de mogelijkheid om nog beter te concurreren met de populaire Supernatural-app van Within. Maar Meta koos ervoor om marktpositie te kopen in plaats van deze te verdienen. Dit is een illegale overname en we zullen alle passende maatregelen nemen.”

Overname is overeengekomen in 2021

Within is opgericht in 2014 en de overname was al in oktober 2021 overeengekomen. En dit is niet de eerste rechtszaak die de FTC aanspant tegen Meta. In 2020 had het bureau een antitrustzaak aangespannen tegen Meta.

Misschien vind je deze berichten ook interessant