Home Reality in business Metaverse vernieuwt hoe wij experimenteren, aldus CTO Amazon

Metaverse vernieuwt hoe wij experimenteren, aldus CTO Amazon

door Anne van den Berg
Amazon trends

Volgens Werner Vogels, CTO bij Amazon, wordt 2023 het jaar waarin de metaverse de manier we experimenteren gaat veranderen. Deze voorspelling is één van de vijf tech-ontwikkelingen die hij ziet ontstaan in dit jaar. Volgens hem wordt het onderzoeken van gebruiksscenario’s door spatial computing, simulaties en digital twins momenteel nu nog beperkt ingezet. Komend jaar gaat daar verandering in komen.

In totaal deed Vogels vijf tech-voorspellingen voor 2023 die aantonen hoe krachtig de mix van informatie en toepassing kan worden. Eén van de voorspellingen die de CTO van Amazon deed, is dat gesimuleerde werelden de manier waarop we experimenteren gaat vernieuwen. Want hoewel spatial computing, simulatie en digital twins al worden ingezet, is de dagelijkse impact beperkt, aldus Vogels.

Nieuwe gebruiksscenario’s, volgens CTO Amazon

Hij schrijft: “[…] in 2023 zal de cloud deze technologieën toegankelijker maken, wat op zijn beurt een nieuwe klasse gebruiksscenario’s mogelijk maakt die niet gebonden zijn aan fysieke beperkingen.” Hij doelt op simulaties om bijvoorbeeld betere raceauto’s te bouwen, het weer te voorspellen of de aandelenmarkt te modelleren. Het bouwen en uitvoeren van die simulaties is tegenwoordig alleen een probleem door schaarste in talent en hardware.

“Neem als voorbeeld een vloeistofdynamische simulatie voor een straalvliegtuig of raceauto, waar het tot 150 TB aan gegevens kan kosten om slechts één seconde van een real-worldscenario te simuleren. Met simulatie kunnen we in de toekomst kijken om de impact van onze inspanningen te zien, door talloze wat-als-scenario’s uit te voeren die onze vragen beantwoorden zonder te hoeven afwachten wat de impact zou kunnen zijn over vele jaren.”

Spatial computing als trend

Cloud computing gaat de toegankelijkheid van die hardware om de talloze wat-als-scenario’s te onderzoeken vergroten, denkt Vogels dus. Maar hij ziet ook een trend in de inzet van spatial computing. Hij vertelt: “Bedrijven bouwen al gespecialiseerde hardware en gebruiken cloudtechnologieën om 3D-modellen van vrijwel elke omgeving vast te leggen en te maken. Dit doen met alleen een mobiel apparaat wordt binnenkort werkelijkheid.”

Dankzij de toegankelijkheid van spatial computing ontstaat een nieuwe golf aan innovaties, denkt Vogels. Vooral in de architectuur, bouw, commercieel vastgoed en retail wordt deze technologie steeds vaker ingezet. “Net als video voor internet, gaat spatial computing de komende jaren snel evolueren tot een punt waarop 3D-objecten en -omgevingen net zo makkelijk te maken en te consumeren zijn als je favoriete korte socialmediavideo’s.”

De andere vier trends

Andere trends zijn:

  • Cloudtechnologieën gaan sport zoals wij die kennen opnieuw definiëren;
  • Een golf van innovatie in slimme energie
  • De aanstaande transformatie van de supply chain
  • Silicium op maat wordt mainstream

Misschien vind je deze berichten ook interessant