Home Reality in business Mobeus voorziet virtual reality zonder headset

Mobeus voorziet virtual reality zonder headset

door Anne van den Berg
virtual reality zonder headset

Een virtual of augmented reality zonder headset? Dat is wat Mobeus, een technologie-startup, voor ogen heeft. Samen met IE-advocatenkantoor Oblon hebben ze een portfolio van patentaanvragen ingediend voor een nieuw genre van virtual reality-ervaringen. De nieuwe virtual reality zonder headset moet voor iedereen toegankelijk en inclusief zijn en wordt vergelijkbaar met de ervaring die werd geportretteerd in de film ‘Minority Report’.

De virtual reality zonder headset die Mobeus samen met Oblon creëert, is al twee jaar in de maak. Toen begonnen de twee bedrijven samen te werken om een meer inclusieve en toegankelijke VR-ervaring te creëren. Daarvoor hebben ze een portfolio van patentaanvragen ingediend, zoals virtuele slimme glastechnologie. De voorloper van deze technologie is al beschikbaar als Mobeus Airglass, dat vergaderingen en illustratie vermengt tot een gevoel van diepte rond de schermen van Apple Macs en Microsoft pc’s.

Een virtual reality zonder headset, maar met slim glas

“Mobeus heeft een stap voorwaarts gezet in baanbrekende innovatie die de huidige hardwarebeperkingen voor virtual reality overstijgt”, aldus Mike Sutcliff, medeoprichter en CEO van Mobeus. “Het is opwindend om alle gebruikers in staat te stellen de vruchten te plukken van technologie zoals we Tom Cruise zagen gebruiken in de film Minority Report. Deze patentenportefeuille toont onze toewijding om een vooruitstrevend technologiebedrijf te zijn dat klanten zal helpen superieure meeslepende en interactieve ervaringen.”

“Het portfolio bevat uitvindingen die een ‘futuristische, gebaarachtige ervaring’ toevoegen aan de buitenkant van elke computer en een ‘diepte-achtige metaverse ervaring’ aan de binnenkant van elk computerscherm, zonder dat een headset nodig is”, zegt James Love, een partner bij Oblon. Hij voegt eraan toe: “De eerste keer dat ik het prototype van de uitvindingen uitprobeerde, was transformerend: de verbondenheid die je voelt met je oude scherm is een nieuwe relatie tussen ons en onze bestaande apparaten.”

Nieuwe weg naar virtual reality

De uiteindelijke virtuele slimme glastechnologie stelt consumenten in staat om elk bestaand document, media, website, game of app binnen dit nieuwe ‘virtual reality zonder headset’ genre te ervaren. Het resultaat is een interactieve perceptie van diepte rond een scherm, dankzij de ingebouwde camera op het apparaat.

Maryam Imam, Head of Intellectual Property bij Mobeus, zet het plaatsen van de portfolio van applicaties in een bredere context: “Net zoals we allemaal een browser aan onze apparaten hebben toegevoegd om internet te zien, kunnen we een virtueel slim glas aan onze apparaten toevoegen om dit nieuwe genre van virtual reality te gebruiken. Werken met dit team is het hoogtepunt van mijn carrière geweest; het is een pionierend team.”

Een demonstratie

Mobeus zal de virtual reality zonder headset demonstreren met behulp van een prototype van de virtuele slimme glastechnologie van het bedrijf tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos, Zwitserland.

Misschien vind je deze berichten ook interessant