Home Reality in business Metaverse-denktank: tijd om te reguleren is nu

Metaverse-denktank: tijd om te reguleren is nu

door Anne van den Berg

De tijd om beleid en regelgeving voor de metaverse te ontwikkelen is nu. Dat is de conclusie van de Metaverse Policy Think Tank, georganiseerd door de Responsible Metaverse Alliance. Het doel van deze bijeenkomst was het identificeren van samenwerkingsmogelijkheden en het peilen van de belangstelling voor een wereldwijd metaversebeleidsforum. De metaverse-denktank besprak ook bedreigingen en risico’s, van zowel criminelen als big tech.

De Responsible Metaverse Alliance heeft hun eerste Metaverse Policy Think Tank gehost. Het doel van deze bijeenkomst was het identificeren van mogelijkheden tot samenwerking. Ook werd de belangstelling voor een wereldwijd metaverse beleidsforum gepeild. De aanwezigen waren onder meer een Australische staatsminister, federale en staatscommissarissen, regeringsfunctionarissen, beleidsmakers en regelgevers in heel Australië en Nieuw-Zeeland, evenals activisten uit het VK en de VS.

Risico’s zijn aanzienlijk

Eén van de onderwerpen die de metaverse-denktank besprak, was de belofte van de metaverse en de risico’s waarmee gebruikers worden geconfronteerd wanneer ze zich in de metaverse bevinden. Deze risico’s zijn aanzienlijk, vooral omdat de virtuele wereld momenteel niet-gereguleerd en niet-gereguleerd is. Dit betekent dat daders vrij spel hebben. Maar de denktank denkt niet alleen aan criminelen en extremisten. Ook het gevaar van andere gebruikers en macht geven aan big tech werden besproken.

Risico’s omvatten (maar zijn niet beperkt tot) identiteitsfraude, intimidatie en misbruik, seksgerelateerde schade, financiële risico’s, oplichting, intellectuele eigendomsrisico’s, contractrisico’s, gegevensprivacy- en controlerisico’s, nationale veiligheid, mensenhandel, georganiseerde misdaad en terrorisme gevaren. Deze risico’s zijn schadelijker dan web 2.0 en sociale media, aangezien de grens tussen realiteit en fictie in de virtuele wereld vervaagt.

Grote technische risico’s door

De risico’s van grote technologiebedrijven waarmee gebruikers, organisaties, de overheid en andere entiteiten worden geconfronteerd, zijn gericht op de onbeperkte hoeveelheid gegevens die deze bedrijven in de metaverse zullen verzamelen. Met deze gegevens kunnen mensen mogelijk op ongekende wijze worden gedwongen of gemanipuleerd. Overtuiging, reclame en propaganda zullen mogelijk worden ontworpen in meeslepende ervaringen die worden gebruikt voor promotionele doeleinden.

Volgens de metaverse-denktank is de tijd om metaverse regelgeving en beleid te ontwerpen en te ontwikkelen nu. Daarmee wordt vooruit gelopen op de geprojecteerde periode van 3 tot 5 jaar waarin de metaverse mainstream kan worden. Het rapport stelde: “Dit is het moment om na te denken over metaverse-regelgeving voordat platforms hun bedrijfsmodellen ontwikkelen. […] Met de metaverse bevinden we ons in een beginstadium, kunnen we regelgeving krijgen die de industrie kan leiden op andere manieren om te concurreren, in plaats van te concurreren over wie mensen kan volgen of beïnvloeden.”

Metaverse-denktank stelt preventie en bescherming voor

De metaverse-denktank stelde voor om te kijken naar preventie door voorlichting en prikkels, bescherming door onderzoek of verwijderingsregelingen en voortdurende proactieve systeemverandering. Maar de acties om risico’s en kwetsbaarheden te minimaliseren zijn niet alleen een zaak van beleidsmakers. “Auto’s zijn veiliger op de weg met veiligheidsgordels. Architecten van nieuwe digitale constructies hebben hun eigen gordelmoment nodig”, aldus het verslag van de bijeenkomst.

Lees hier het hele rapport of bekijk hier hun website.

Misschien vind je deze berichten ook interessant