Home Reality in beeld Opera bespaart € 75.000 door inzet van VR voor decorontwerp

Opera bespaart € 75.000 door inzet van VR voor decorontwerp

door Anne van den Berg

Finse Nationale Opera en Ballet (FNOB) werkt samen met XR-hardwarefabrikant Varjo om VR voor decorontwerp in te zetten. De productie van een podium is kostbaar door de verschillende locaties waar artistieke en technische teams zich bevinden. Dankzij een digital twin van het theater waar de opera wordt opgevoerd, ontwikkelt het team het decor vanuit hun eigen huis. Dit bespaarde de productie 20% aan arbeidskosten en 1.500 uur of €75.000.

De productie van de FNOB is een vertolking van Giacomo Puccini’s Turandot. Het vertelt het verhaal van een prijs die verliefd wordt op de kille prinses Turandot. De voorstelling begon op 27 januari en loopt tot 4 maart 2023. Het is niet de voorstelling zelf, maar de productie van het podium waarvoor FNOB hulp zocht bij Varjo. Tijdens de productiefase gebruikten de technische en creatieve teams de professionele VR-headset Varjo Aero.

Het creatieve team van deze opera ontwikkelde een ontwerpvisualisatietool genaamd XR Stage. De tool, die is gebouwd met Unreal Engine, werd gebruikt vanaf de eerste proof-of-concepts tot de uiteindelijke productie. Het virtuele decor is ontwikkeld door de Finse studio ZOAN voordat de daadwerkelijke set werd gebouwd. Podiumproductieteams van overal ter wereld werkten op afstand samen in VR, in plaats van naar Helsinki te moeten vliegen.

VR voor decorontwerp scheelt 20% in kosten

Volgens FNOB waren de meest voor de hand liggende voordelen van het gebruik van VR voor decorontwerp de tijd- en geldbesparing. Enerzijds bespaarden ze materiaalkosten in vergelijking met conventioneel decorontwerp. Aan de andere kant bespaarden ze arbeidskosten. Ze claimen zelfs 20% te hebben bespaard op de gebudgetteerde kosten. Ze bespaarden ook 1.500 productie-uren, wat een besparing van ongeveer € 75.000 opleverde.

Timo Tuovila, productie- en technisch directeur bij FNOB, zei in een verklaring: “Ons technische team erkende dat we een efficiëntere oplossing nodig hadden om onze artistieke teams snellere resultaten van betere kwaliteit te bieden. Onze kunstenaars stonden alleen open voor het gebruik van virtuele tools als modellen fotorealistisch zouden zijn en het een intuïtieve gebruikerservaring was. De VR/XR-technologie van Varjo maakt precies dat mogelijk. We hebben een digitale tweeling van ons podium kunnen creëren die levensecht is en voldoet aan de verwachtingen van onze ambitieuze artistieke en technische teams.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant