Home Real hardware Qualcomm onthult nieuwe AR-technologie

Qualcomm onthult nieuwe AR-technologie

door Anne van den Berg

Tijdens Snapdragon Summit 2022 onthulde Qualcomm Technologies het Snapdragon AR2 Gen 1-platform. Dit platform kan ingezet worden voor de ontwikkeling van een lichtgewicht AR-bril. Het biedt onder andere 2,5x betere AI-prestaties, terwijl het 50% minder stroom verbruikt. “We hebben Snapdragon AR2 gebouwd om de uitdagingen van AR op het hoofd aan te pakken”, zegt Hugo Swart van Qualcomm Technologies.

Het nieuwe Snapdragon AR2 Gen 1-platform biedt een reeks nieuwe kenmerken die, in het kort gezegd, de ontwikkeling van hoogwaardige, gestroomlijnde AR-brillen mogelijk moet maken. Om de acceptatie van AR te verbeteren, is het draagbaar maken van de bril één van de grootste uitdagingen waar ontwikkelaars momenteel voor staan. Daarom heeft Qualcomm zich gericht op het ontwikkelen van het nieuwe platform waarop een volgende generatie AR-brillen ontwikkeld kan worden.

AR-technologie voor lichtgewicht brillen

“We hebben Snapdragon AR2 gebouwd om de unieke uitdagingen AR-technologie aan te pakken en processing, AI en connectiviteit te bieden die passen in een stijlvolle vormfactor”, zegt Hugo Swart, vice-president van XR-productbeheer bij Qualcomm Technologies. “Aangezien de technische en fysieke vereisten voor VR/MR en AR uiteenlopen, willen we een platform bieden om onze OEM-partners te helpen met de ontwikkeling van AR-brillen.”

De kenmerken zijn:

  • Een multi-chip gedistribueerde verwerkingsarchitectuur gecombineerd met aangepaste AP-blokken om het gewicht beter te balanceren en de armbreedte aan weerszijden van de bril te verminderen.
  • Een processor die een 40% kleiner PCB-oppervlak op het glas inneemt.
  • 2,5x betere AI-prestaties terwijl het 50% minder stroom verbruikt om een bril mogelijk te maken die gedurende een langere periode kan worden gedragen.
  • Latency-gevoelige waarnemingsgegevens worden rechtstreeks op de bril verwerkt en de complexere vereisten voor gegevensverwerking worden overgebracht naar een door Snapdragon aangedreven smartphone, pc of andere compatibele hostapparaten3.
  • De AR-processor ondersteunt negen gelijktijdige camera’s voor inzicht in gebruiker en omgeving.
  • Een speciale hardwareversnellingsengine die het volgen en lokaliseren van gebruikersbewegingen verbetert, een AI-versneller om latentie te verminderen voor gevoelige invoerinteracties zoals handtracering of 6DoF, en een herprojectie-engine voor een soepelere ervaring.
  • Het connectiviteitsplatform maakt gebruik van het Qualcomm® FastConnect™ 7800-connectiviteitssysteem om Wi-Fi 7-technologie te kunnen gebruiken. Het bereikt <2ms latentie tussen de AR-bril en de smartphone of het hostapparaat. Geïntegreerde ondersteuning voor de FastConnect XR Software Suite 2.0 maakt een betere controle van XR-gegevens mogelijk om de latentie te verbeteren, trillen te verminderen en ongewenste interferentie te voorkomen.

Nieuwe mogelijkheden

“Microsoft werkte nauw samen met Qualcomm aan de platformvereisten voor Snapdragon AR2”, zegt Rubén Caballero, Corporate Vice President of Mixed Reality, Devices & Technology bij Microsoft. “Innovaties van het Snapdragon AR2-platform zullen een revolutie teweegbrengen in op het hoofd gedragen AR-apparaten die meeslepende productiviteit en samenwerking zullen transformeren. We kijken uit naar de innovatie die Qualcomm en zijn partners op de markt zullen brengen.”

Misschien vind je deze berichten ook interessant