Home Real infrastructure CoVince: ‘Haal nu waarde uit de Metaverse’

CoVince: ‘Haal nu waarde uit de Metaverse’

door Marco van der Hoeven

De virtuele wereld van de Metaverse bestaat volgens de meest gangbare definities uit onderling interoperabele omgevingen. Die interoperabiliteit is er nog niet, maar de werelden, of platformen, die de bouwstenen zullen vormen van de Metaverse worden nu in hoog tempo ontwikkeld. Een van de partijen die zich hiermee bezighoudt is het Nederlandse CoVince. 

De oprichters van CoVince, Melanie van Halteren en Richard van Tilborg, hebben beiden een achtergrond als innovators bij Ordina. Richard van Tilborg legt uit: “Daar hebben wij onder meer Ordina Smart opgezet, waar nieuwe technologie werd ingezet om mensen te helpen, vanuit de visie ‘niet over de toekomst praten, maar de toekomst maken’. Onderdeel daarvan waren ook projecten met VR, dat we bijvoorbeeld hebben ingezet om het zelfbeeld van anorexiapatiënten te verbeteren. Een ander project was de boot van olympische roeiers te voorzien van AI-sensoren om ze vervolgens via Google Glass feedback te geven.” 

Daar ontstond het idee om al die nieuwe technologieën in één platform onder te brengen, zodat ze snel kunnen worden ingezet. Dat is CoVince geworden. “We willen die oplossingen voor iedereen beschikbaar maken, en mensen de mogelijkheid bieden om zelf die technologieën te configureren, teneinde werken, leren en leven leuker te maken. Triple A, accessible to anyone, anywhere. 

Metaverse 

Hij vervolgt: “De Metaverse is ondertussen bij het publiek bekender geworden door Facebook, maar daarvoor waren we al aan het bouwen aan het platform, dat eigenlijk aansluit bij wat nu gezien wordt als de Metaverse. Wat wij doen is nu al waarde halen uit die omgeving. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat we allerlei geavanceerde tools bieden waarbij mensen oa hybride kunnen samenwerken, zichzelf ontwikkelen en te entertainen.” 

“Het platform bestaat uit allerlei configurabele onderdelen om de gehele journey voor gebruikers te ondersteunen. Van ticketing, projectsamenwerkingsruimtes, escaperooms, simulaties, livestreams tot interactieve aftermovies. We willen daarbij de factoren fun en functioneel voor de gebruikers combineren, om de engagement te vergroten.” 

CoVince bereidt zich helemaal voor op interopabiliteit, en participeert in de communities om de richtlijnen hiervoor neer te zetten. Wanneer de richtlijnen uitgekristalliseerd zijn, is het doel snel en naadloos te integreren Zijn collega Melanie van Halteren vult aan: “We bieden deze bouwblokken aan in de vorm van “parken”. Een park is een volledige 3d omgeving die ingericht wordt op basis van de concrete vraag waar organisaties mee zitte. “ 

“Bijvoorbeeld een collaboratiepark waarin voor verschillende doelen gebouwen worden geplaatst, of een scrumroom voor projectondersteuning, een theater voor centrale presentaties, een virtuele shop om de verdiende company coins (zoals NFT) te besteden en een bar voor sociale interactie.” 

Verlengstuk 

“De rode draad is dat we in die omgevingen waarde toevoegen, bijvoorbeeld met spraakanalyse in de leeromgeving of een virtueel bord voor Scrum post-its in de vergaderruimte. Alles wat je in de echte wereld hebt kun je ook bouwen in de virtuele wereld. We zien het dan ook als een verlengstuk van de fysieke wereld, waar je kunt werken en leren, maar zeker ook socializen. Bijvoorbeeld om in die omgeving met anderen van gedachten te wisselen over de grote maatschappelijke vraagstukken die nu spelen.” 

Van Tilborg: “Conceptueel zou je ons platform kunnen vergelijken met Netflix, dus een distributieplatform waar je verschillende dingen op kunt doen. Anderzijds zijn we te vergelijken met Wordpress, omdat je alles eenvoudig zelf in elkaar kunt klikken zonder dat je daar technisch onderlegde ontwikkelaars voor nodig hebt. En om dat te realiseren hebben we nu al heel veel verschillende bouwblokken beschikbaar.” 

Samenwerken 

Concrete vagen uit de markt krijg CoVince bijvoorbeeld over hybride online samenwerken. “Neem de gemeente Rotterdam, die veertien ICT-programma’s heeft waar veel verschillende mensen bij betrokken zijn. Die weten niet allemaal waar de anderen mee bezig zijn, wat betekent dat er dingen dubbel gedaan zouden kunnen worden. Wat wij dus gedaan hebben is een grote virtuele ruimte maken waar de resultaten gedeeld kunnen worden in een Scrum-setting.”
Van Halteren: “Op die manier kunnen mensen transparant samenwerken, zonder dat ze dat in een statische call hoeven te doen. Wat organisaties hiermee willen bereiken is meer engagement dan bij een ‘klassieke’ call, en dat kan met ons platform. Zo kunnen ze bijvoorbeeld nieuwe medewerkers onboarden èn ook behouden als ze niet vijf dagen per week op kantoor zitten. Hiermee brengen we met het platform ook een sociaal element in.” 

Zie ook

Samenwerking CoVince Innovations en The MetaCompany

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant