Home Gewapende Reality Triage patiënten in frontlinie met robotica en VR

Triage patiënten in frontlinie met robotica en VR

door Anne van den Berg

Onderzoekers van de Universiteit van Sheffield ontwikkelen een systeem dat gebruik maakt van robotica en VR om patiënten op het slagveld te helpen. De op afstand bediende robots zijn bedoeld om medische technici op het slagveld te vervangen. Daardoor wordt het gevaar waaraan militairen in de frontlinie worden blootgesteld, verminderd. De robots voeren triage en medische behandelingen uit, zodat de patiënt in het veld de eerste hulp krijgt die hij nodig heeft.

De onderzoekers die het Medical Telexistence Platform (MediTel) ontwikkelen, zijn afkomstig van het Department of Automatic Control and Systems Engineering en Advanced Manufacturing Research Center (AMRC) van de University of Sheffield. Het project wordt geleid door professor Sanja Dogramadzi en David King, hoofd digitaal ontwerp. De MediTel is een combinatie van robotica en virtual reality, om medische triage en behandeling uit te voeren op een patiënt op het slagveld.

Robots sturen foto’s en video’s

De robot stuurt foto’s en video’s van de geïdentificeerde verwondingen naar getrainde medici die op afstand werken. De robot zal ook waarnemingen kunnen doen zoals de temperatuur, bloeddruk, monduitstrijkje van een patiënt en een bloedmonster nemen. De getrainde medic ziet de patiënt met de VR-headset en kan de robot besturen met behulp van de nieuwste technologie die al wordt gebruikt in robotchirurgie.

Het robotica en VR systeem is ontwikkeld om het risico van medische technici (gelijk aan een paramedicus) op het slagveld te verkleinen. Maar het is niet alleen potentieel geweervuur ​​​​dat deze technici bedreigt. Volgens de onderzoekers verkleint het systeem ook het risico bij besmettelijke ziekten of besmettingsgevaar.

Robotica en VR samenbrengen

David King zei: “Het project brengt robotica-onderzoekers samen die samenwerken met ingenieurs van het AMRC om medische telexistence-technologie te ontwikkelen. Het project bouwt voort op eerder onderzoek om de technologie voor VR en haptische feedback voor telepresence op afstand te demonstreren. Het MediTel-systeem zal worden uitgeprobeerd in een realistisch scenario en het potentieel van de technologie demonstreren om in de toekomst levens te redden.”

Bij het robotica en VR project waren ook partners en leveranciers betrokken, waaronder klinische adviseurs van I3DRobotics en Emergency Medicine. Het wordt ook gefinancierd door het Defense Science and Technology Laboratory en de Nuclear Decommissioning Authority via de Defense and Security Accelerator.

Misschien vind je deze berichten ook interessant